POLITIKA I DRUŠTVO

Jedan TAG za naplatu putarine u tri zemlje regije

Od subote, 1. jula, počeo je da važi jedinstveni tag za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji

Jedan TAG za naplatu putarine u tri zemlje regije

Od subote, 1. jula, počeo je da važi jedinstveni tag za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji, objavila su preduzeća za održavanje puteva iz dvije zemlje regiona Srbije i Sjeverne Makedonije.    To znači da će vozila s jedinstvenim uređajem moći da plaćaju putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji. Prethodno je potrebno TAG (mikrotalasni transponder) registrovati (rekonfigurisati) na portalu https://openbalkan-etc.com/#

Uvođenje jedinstvenog taga trebalo bi da poveća bezbjednost saobraćaja i smanji gužve na autoputevima, kako u smilsu protoka saobraćaja ljudi u ljetnjoj sezoni kao i ubuduće, tako i u segmentu robne razmjene..

– Očekujemo da se ovim načinom naplate putarine rastereti promet vozila na naplatnim rampama, da se smanji emisija štetnih gasova iz motornih vozila, a prednost za građane je i to što neće čekati u redovima u špicu sezone S druge strane, znači da će brže stići na odredište, navodi se u saopštenjiu makedonske kompanije za održavanje puteva JPDP.

U Sjevernoj Makedoniji elektronski sistem naplate putarina funkcioniše od sedmog mjeseca 2019. godine, na sedam naplatnih stanica Koridora 10. U toku je modernizacija uvođenja ovog sistema na naplatnim stanicama Miladinovci, Glumovo, Želino, Tetovo i Gostivar na Koridoru 8.Radi se na uvođenju tog sistema i u Hrvatskoj, a pregovara se s Grčkom.

Elektronska naplata putarine-ENP je beskontaktno plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila. 

ENP omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja. Time pruža komfornu i bezbednu vožnju uz izbjegavanje eventualnih zastoja.

Transakcija se vrši automatski, između uređaja za ENP, koji je smješten sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla vozila i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa sa antenom instaliranog pored ENP naplatne saobraćajne trake. 

Korisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korišćenje uređaja za ENP. Uređaji se dopunjuju na posebno označenim mjestima, benzinskim stanicama.

Foto: Pixabay

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.