POLITIKA I DRUŠTVO

Misteriozni Mujo zakupio Štrbački buk?

Turističke radnike dočekao natpis na ulazu u Štrbački buk na kojem je stajalo “Stop, privatni posjed”

Misteriozni Mujo zakupio Štrbački buk?

Štrbački buk jedan je od najljepših evropskih slapova koji se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Una. Visok je 24 metra i nalazi se na Uni, na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u hrvatskoj opštini Donji Lapac, na državnom zemljištu.

Međutim, redakciji N1 obratili su se mještani Bihaća od kojih većina na ovom području zarađuju od turizna pogotovo kada je ljetna sezona, traživši pomoć da se spriječe namjere pojedinaca da ovo zemljište privatizuju.

Naime, kako tvrde, sve je počelo od izvjesnog M.Š. (identitet poznat redakciji) koji je (za)kupio dio prilaza Štrbačkom buku. Kažu da se taj proces “vukao” po sudovima i da je zarad krupnog kapitala sve u tišini završeno.
“Bilo je priče da se proda dio zemljišta, međutim, to nikada nije završeno i na kraju je sve to zakupljeno”, tvrdi mještanin Almir Mešanović koji zarađuje od turizma i bavi se prodajom sladoleda na tom području.

Ponavljaju da je zemlja uzurpirana pa ih je tako juče ujutro dočekao natpis na ulazu u Štrbački buk na kojem je stajalo “Stop, privatni posjed”. Samim time nije im bilo dozvoljeno ući, a kako kažu, o tome su obavijestili i policiju koja im je rekla da nemaju ništa s time i da je sve u nadležnosti Nacionalnog parka Una.

“Osim tog natpisa sve je bilo ograđeno trakama od ulaza pa 200 metara niže do slapa. Ne znamo zog čega to rade ti ljudi, ali želimo da se tome stane u kraj, poručio je.
Mještani ističu i to da se ovakva uzurpacija zemljišta ne dešava svaki dan već s vremena na vrijeme i da, kao što je to i juče bilo, traje po nekoliko sati nakon čega se blokada ukine.

Mještanima nije jasno zbog čega se na ovaj način uzurpira ovaj predivni krajolik koji je privlačan kako domaćem stanovništvu tako i brojnim turistima. Navode da im nije ništa drugo preostalo nego da alarmiraju medije kako bi im pomogli da se izbore sa sve većom najezdom privatnika koji Unu “napadaju” sa više strana.

Foto Nacioanlni park Una

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.