POLITIKA I DRUŠTVO

Forto: Nismo dali Aerodrom Sarajevo pod koncesiju

Svaki put kad razgovaram sa premijerom Nikšićem o ovome, kažem mu da bih volio da Sarajevo prati trend, kazao je Forto

Forto: Nismo dali Aerodrom Sarajevo pod koncesiju

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH negirao je spekulacije da je Aerodrom Sarajevo dat pod koncesiju stranim kompanijama, ali je ponovio kako, ipak, to treba uraditi.
“Nije istina da smo isporučili Aerodrom Sarajevo. Mislim da sarajevski aerodrom također treba ići u koncesiju. Ja ne upravljam tim ministarstvom i Federalnom vladom da bih isporučio aerodrom, kazao je Forto u emisiji "Crvena olovka“ Alfa TV..

"Svaki put kad razgovaram sa premijerom Nikšićem o ovome, kažem mu da bih volio da Sarajevo prati trend i da ne ostanemo u nekom vakuumu koji će biti na štetu građana. Mislim da je misija sarajevskog aerodroma da ima što veći broj putnika i destinacija, a kako bi naši građani mogli da za normalne cijene dođu gdje žele”, rekao je Forto.

U Aerodromu Sarajevu su prošle godine izjavili da kao optimalan prepoznaju hibridni model koncesije, u kojem koncesionar investira u projekat, a zauzvrat u odgovarajućem procentualnom iznosu učestvuje u raspodjeli dobiti, odnosno upravljanju i vlasništvu. Krajnji cilj investiranja bi bio povećanje broja destinacija, aviooperacija i putnika.
U tom slučaju Međunarodni aerodrom Sarajevo ostaje operator, zaposlenici se zadržavaju, a po isteku koncesijskog perioda cjelokupna imovina ostaje vlasništvo FBiH. 

Foto:Edin Forto, Ministartsvo prometa i komunikacija BiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.