POLITIKA I DRUŠTVO

Velik dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske

Probijena nova cijev tunela Učka duga 5600 metara, čija je važnost nemjerljiva za stanovnike Istre i Kvarnera

Velik dan za prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske

Druga cijev tunela Učka svečano je  otvorena, nakon nekoliko godina vrlo složenih radova, što se ocjenjuje historijski važnim za .prometno povezivanje Istre i ostatka Hrvatske. 

Nova cijev tunela Učka duga je 5600 metara, čime je treća najdulja u Hrvatskoj, nakon tunela mala kapela i Sveti Rok. Na probijanju je sudjelovalo više od 500 radnika, a radovi su završeni u roku. Ukupna investicija u ovaj infrastrukturni projekt iznosi oko 200 miliona eura.

“Radovi su trajali tri godine. U probijanju druge cijevi jedan od najizazovnijih trenutaka bilo je miniranje. Utrošeno je više od tisuću tona tekućeg eksploziva, a jedan od većih izazova bilo je više od 30 jama i pukotina na koje su naišli probijajući drugu cijev”, rekao je direktor Bina Istre, Dario Silić.

"Vlada nije imala ni trunke dileme da Istarska i Primorsko-goranska županija te cijela Hrvatska zaslužuju dovršetak ovog projekta. Do početka iduće sezone obnovit ćemo staru cijev, a godinu dana kasnije izgradit će se puni profil na mostu Mirna i vijaduktu Limska draga te autocesta do Matulja", naglasio je na svečanosti otvorenja premijer Andrej Plenković. 

Nemjerljiva je važnost tunela za stanovnike Istre i Kvarnera i za turiste, a puštanjem u promet druge cijevi uvelike će se povećati i sigurnost putovanja.

Foto: Vlada RH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.