POLITIKA I DRUŠTVO

BiH počela pripreme projekata za IPA III

Za BiH je identificirano devet prioriteta, a indikativna finansijska sredstva za tri programske godine iznose do 140 miliona eura

BiH počela pripreme projekata za IPA III

U Sarajevu je održan početni sastanak kojim kreće proces programiranja, odnosno pripreme projekata za IPA III državne pakete pomoći za 2025., 2026. i 2027. godinu, kao i pripreme dokumenta Strateški odgovor za Bosnu i Hercegovinu. 

Uz predstavnike institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, na sastanku su sudjelovali i predstavnici civilnog društva. 

Direktorica Direkcije za europske integracija Elvira Habota poručila da je Direkcija svjesna svih izazova koji prate ovaj proces, ali da vjeruje kako će institucije profesionalno uraditi svoj posao, te da će Bosna i Hercegovina Europskoj komisiji dostaviti kvalitetne, relevantne i zrele projektne prijedloge.

Specifičnost ovog procesa je da se pomoć programira za tri programske godine istovremeno (2025, 2026. i 2027.) i da je Europska komisija za sve države definirala prioritete za programiranje.

Za BiH je identificirano devet prioriteta, a indikativna finansijska sredstva za tri programske godine iznose do 140 miliona eura.

IPA III je treća generacija instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. S budžetom od 14,2 milijarde eura u sedmogodišnjem razdoblju 2021. -2027. Europska unija putem ovog instrumenta nastavlja finansijski podržavati pravne ekonomske i društvene reforme u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama, osposobljavajući ih tako da ispune kriterije za članstvo u Uniji. 

Foto: EC

Štampa
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.