POLITIKA I DRUŠTVO

Ciklon “Boris” piše veći ceh prevoznicima

Najviše problema imaju vozači u Austriji i dijelu Njemačke, gdje je čak i autoput ovih dana bio poplavljen

Ciklon “Boris” piše veći ceh prevoznicima

Ciklon “Boris” koji je potopio centralnu i istočnu Evropu zadaje glavobolje i prevoznicima iz Bosne i Hercegovine u međunarodnom transportu, jer svakim danom kašnjenja na utovar i istovar robe troškovi se samo gomilaju.
Ispričao je to “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, dodavši da najviše problema imaju vozači u Austriji i dijelu Njemačke, gdje je čak i autoput ovih dana bio poplavljen.

- Dio puta oko Rajne je bio poplavljen i naši vozači su čekali u kolonama da se voda povuče. Ne možemo na to uticati, mora se čekati, a to su uglavnom višesatna čekanja - rekao je Grbić.

Dodao je da zbog svega toga pojedine isporuke kasne.

- Za oko 90 odsto transporta za zemlje Evropske unije, pogotovo za Njemačku, zakazani su termini i utovara i istovara i ne možete doći kada hoćete, već tačno u zakazano vrijeme. Ukoliko ne stižete, ostave vas za naredna dva, tri dana, kad budu imali neki slobodan termin da se utovari ili istovari roba - pojasnio je Grbić.

Istakao je da sve to i te kako povećava troškove prevoznicima.

- Vozač je na putu nekoliko dana, njegova dnevnica je od 80 do 100 evra, vozio ili čekao morate mu platiti dnevnicu i treba da mu bude plaćeno jer niko od tih vozača nije kriv za vremenske neprilike zbog kojih mora čekati. Sve i da stoji čitav dan mora nešto da jede i pije. Sve to ide na račun prevoznika, ali tako je kako je - rekao je Grbić, dodavši da se i prevoznici uzdaju u vremensku prognozu koja za narednih nekoliko dana pokazuje stabilizaciju vremena.

Iako poplave zadaju brojne probleme mnogim prevoznicima, pojedina domaća preduzeća uspijevaju poslovati kao i do sada, jer mahom dobijaju sirovinu ili plasiraju svoje proizvode u krajeve koji nisu pod vodom.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM” koje 90 odsto svojih proizvoda plasira u Evropu, ističu da im poplave u evropskim gradovima za sada ne ometaju poslovanje.

- Prije dva dana smo poslali kamion nedaleko od Beča, sve je prošlo bez problema. Nadam se da će tako biti i u narednom periodu - istakao je direktor i vlasnik preduzeća Slobodan Golub.

On je podsjetio da su gotovo deset mjeseci narudžbe stalno padale te da su u julu i avgustu izvezli sve što su imali na zalihama, čak 53 šlepera robe.

Sa Evropom sarađuje i banjalučko preduzeće “Bema” koja iz Italije, Austrije i Češke nabavlja materijal za obuću.

- Narudžbe su smanjene, nema dovoljno proizvodnje, još problemi u transportu zbog poplava da nas zadese i ne znam šta bismo. Za sada sve funkcioniše. Nadamo se da će poslije svega toga potražnja za obućom biti veća i da će naši obućari i tekstilci imati više posla - rekao je direktor “Beme” Marinko Umičević.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.