POLITIKA I DRUŠTVO

Obnova željezničkog prometa trajat će mjesecima

Obustava prometa stvara Željeznicama FBiH dnevni gubitak od 280.000 KM

Obnova željezničkog prometa trajat će mjesecima

Uspostava željezničkog prometa na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo trajat će mjesecima, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

-  Uspostava prometa od Ostrošca, odnosno do Grabovice će trajati nekoliko mjeseci. Tražimo da to bude u najkraćem roku, pomoći ćemo i mi, kazao je Nikšić.

Istakao je da se urgentno željeznički promet može sanirati vlastitim sredstvima.

- Dobio informaciju od direktora JP Željeznice FBiH da su oni materijalno možda i najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja, jer ostvaruju komunikaciju preko Luke Ploče. To može prouzrokovati ogromne štete po domaću privredu, a njima stvara gubitak dnevno od 280.000 KM, precizirao je Nikšić.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine priopćile su da je usljed poplava došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac - Grabovica u dužini od 17 kilometara, uslijed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.
 Najkritičnije mjesto je na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Foto: Željeznice FBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.