POLITIKA I DRUŠTVO

Pokrenuta koncesija za rudnik uprkos protivljenjima

Vlada RS odlučna je da dodijeli koncesiju za eksploataciju uglja u Bistrici uprkos žestokom otporu mještana i ekoloških aktivista

Pokrenuta koncesija za rudnik uprkos protivljenjima

Vlada Republike Srpska odlučna je da provede postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici kod Prijedora uprkos žestokom otporu mještana i ekoloških aktivista.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske rapisalo je u petak, 11. avgusta, javni poziv za dodjelu koncesije na ležištu Bistrica na osnovu samoinicijativne ponude koju je podnijela kompanija Drvo-Export d.o.o. Teslić. 

Ova kompanija, kako se navodi u javnom pozivu, imat će bonus za ponuđeno rješenje (tehnički i ekonomsko-finansijski aspekt) koji iznosi 10% od bodova po svim kriterijima za ocjenjivanje ponuda.

Dodjela koncesije za eksploataciju uglja izazvala je zabinutost lokalnog stanovništva, koje je organizovalo blokade lokalnih cesta i apelovalo na nadležne da zaustave njenu dodjelu na lokalitetima Bistrica i Bukova kosa. Mještani tvrde da bi utjecaj na okoliš bio katastrofalan, dok su iz Centru za životnu sredinu utvrdili da su koncesije za eksploataciju lignita u Prijedoru nezakonite. Mještani Bistrice tužili su Vladu Republike Srpske tvrdeći da je bez validne dokumentacije dozvolila pokretanje procesa dodjele koncesije.

U juče objavljenom javnom pozivu se navodi da ležište prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa 94.295 tona bilansnih rezervi uglja, a koncesija se dodjeljuje na period od pet godina.

Vrijednost investicije je 280.000 KM, a obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije je novčani depozit u iznosu od 14.000 KM. Koncesiona naknada za ustupljeno pravo utvrđena je u iznosu od 14.000,00 KM, a koncesijske naknade za korištenje predmeta koncesije koncesionar će plaćati u iznosu od 2,6 KM/t. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa iz oblasti eksploatacije, pristupne ceste eksploatacijskom polju odgovornost je koncesionara, istaknuto je.

Preduzeće Drvo eksport saopštilo je nedavno da je pribavilo tražena mišljenja i saglasnosti u dosadašnjem toku procedure i uredno ih dostavilo nadležnim organima; a ustvrdilo je i da je isplatilo sve mještane koji su im prodali zemlju.

Foto: Čuvari Bistrice/Facebook

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.