POLITIKA I DRUŠTVO

Šta je pokazala inspekcija sarajevskih ćevapdžinica

Izvršen inspekcijski nadzor u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica

Šta je pokazala inspekcija sarajevskih ćevapdžinica

Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, tokom mjeseca septembra, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Najvažnije je istaći da su rezultati ovih kontrola pokazali da su svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) bili usklađeni sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače.

Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih 125 briseva, ili 87,4%, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6%, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka", navodi se u saopćenju Kantonalne inspekcije. 

Foto: Arhiv

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.