POLITIKA I DRUŠTVO

Takse na aerodromima ukidaju se na godinu dana?

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije utvrđen prijedlog za privremeno ukidanje taksi

Takse na aerodromima ukidaju se na godinu dana?

Putničke takse na aerodromima u Bosni i Hercegovini mogle bi biti ukinute na period od godinu dana, izvijestio je portal tuzlanski.ba.

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH, donesena je odluka i utvrđen prijedlog za sjednicu Predstavničkog doma BiH.

Prijedlog komisije glasi: - Predstavnički dom PSBiH predlaže Vijeću ministara BiH i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH da se uz poštovanje zakona i drugih propisa na period od godinu dana obustavi primjena odluke o visini naknade koju plaćaju operateri zrakopolova po prevezenom putniku u odlasku i visini naknade koju plaćaju operateri zrakopolova po toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH te da se za to vrijeme urade neophodne analize u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i saobraćaja BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH kako bi se došlo do najadekvatnijeg rješenja. U tih 12 mjeseci se odlučuje da li tih taksi neće biti nikako ili će biti one minimalne koje propis nalaže.

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka potpisali su zajedničku inicijativu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH u kojoj traže da se van snage stavi odluka o naplaćivanju takse za putnike.

- Nakon što je upućena incijativa Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH očekuje se da preovlada razum u odlučivanju ukidanja taksi za putnike koja dovodi u pitanje rentabilnost poslovanja avioprevoznika i aerodroma - u ranijim istupima naveo je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević.

Direktor tuzlanskog aerodroma rekao je prije nekoliko dana da je ukidanje takse uslov Ryanaira za povratak na Tuzlanski aerodrom.

Foto: Aerodrom Tuzla

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.