POLITIKA I DRUŠTVO

Ukinuta taksa od 3 KM na bh. aerodromima

Usvajanjem jednogodišnjeg moratorija na naplatu takse otvaraju se nove mogućnosti za pregovore s niskobudžetnim kompanijama

Ukinuta taksa od 3 KM na bh. aerodromima

Zastupnički dom Parlamentarne sktupštine Bosne i Hercegovine usvojio je incijativu kojom se uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu aerodromske takse od 3 KM po odlazećem putniku na aerodromima u BiH.

Nihad Omerović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koji je pokrenuo ovu inicijativu, kazao je da je tražio potpuno ukidanje aerodromske takse.

- Direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo se oštro usprotivio razgovoru o ukidanju takse sa navodom da će ukidanje dovesti u pitanje poslovanje i rad Direkcije, dok su direktori imali suprotne stavove da ukidanje takse se mora desiti i da je to primarni razlog zašto se ukida veći broj aviolinija. Radi prevazilaženja situacije, ja sam modifcirao svoju incijativu, prethodno dobijajući pozitivan znakove od aerodroma da ih zadovoljava i opcija moratorija na naplaćivanje takse u periodu od godinu a da se u tom periodu izvrši tačna analiza od  Direkcije za civilno zrakoplovstvo da li je ta taksa isključivi razlog zašto dolazi do odustajanja niskobudžetnih aviokompanija, pojasnio je Omerović.

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka potpisali su nedavno zajedničku inicijativu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH u kojoj traže da se van snage stavi odluka o naplaćivanju takse za putnike.

Direktor tuzlanskog aerodroma rekao je prije nekoliko dana da je ukidanje takse uslov Ryanaira za povratak na Tuzlanski aerodrom.

Foto: Aerodrom Tuzla

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.