POLITIKA I DRUŠTVO

Elektroenergetika: Bez straha od zime

Tokom zime kojoj se približavamo ne bi trebalo biti većih problema u proizvodnji i snabdijevanju potrošača električnom energijom, smatra dr. Goran Slipac

Elektroenergetika: Bez straha od zime

Tokom zime kojoj se približavamo ne bi trebalo biti većih problema u proizvodnji i snabdijevanju potrošača električnom energijom, smatra dr. Goran Slipac, predsjednik Hrvatskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike elektrinče sisteme CIGRE. Ovaj ugledni stručnjak iz oblasti elektroenergetike podsjeća na to da je čovjerčanstvo u svojoj historiji preživjelo mnoge hladne zime, paklena ljeta i katastrofalno nevrijeme te da mogući problemi u proizvodnji i isporuci električne energije u narednim mjesecima ne bi trebalo da nas previše brinu.

-Ljudi, opustite se - izjavio je dr. Slipić za portal Indikator.ba  uz podsjećanje na to da su „CIGRE  do sada riješile mnoge probleme u oblasti enektroenergetike pa će riješiti i one s kojima bi se mogli susresti tokom ove zime“.

Dr Slipac učestvuje u radu 141 sjednice Administrativnog viječa Međunarodne CIGRE koja svoj trodnevni rad započinje ovog utorka u glavnom gradu BiH. Članovima vijeća na prigodnoj svečanosti u hotelu „Hils“ dobrodošlicu je poželio Edhem Bičakčić, član tog tijela i predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

-Imamo fenomenalne uslove za rad - izjavio je Michel Augonnet, predsjednik Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu, odgovarajući na dobrodošlicu.

Prema riječima Predraga Mijajlovića, predsjednika Crnogorskog komiteta CIGRE i člana ovog vijeća ključna rasprara na skupu, biće budžet i finansijsko poslovanje CIGRE te rad studijskih komiteta kao i pripreme za redovno savjetovanje Međunarodne CIGRE 2024.godine u Parizu.

Već ranije je najavljeno da će se u fokusu naći i revizija strateških planova u cilju osiguranja liderstva CIGRE  u analizi energetskih sistema za sve zainteresirane strane, s obzirom na činjenicu da će energetska tranzicija donijeti velike i dramatičke promjene u radu energetskih sistema.

Hajdar Arifagić

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.