POLITIKA I DRUŠTVO

CIGRE: Nove obaveze studijskih komiteta

Posjetom reverzibilnoj hidroelektrani "Čapljina" Administrativni savjet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Pariz okončao je 141. zasjedanje u Sarajevu

CIGRE: Nove obaveze studijskih komiteta

Posjetom reverzibilnoj hidroelektrani "Čapljina" Administrativni savjet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Pariz okončao je 141. zasjedanje u Sarajevu tokom kojeg su donesene važne odluke kao i Strateški plan razvoja do 2030.godine.  

Kako bi se ispunili zahtjevi energetske tranzicije, potrebno je postojeće teme CIGRE proširiti novim kao što su: vodonik, skladištenje energije, solarne i vjetroelektrane, mreže i fleksibilnost, učešće potrošača, prosjumera i električnih vozila, održivost i klima, integracija sistema, digitalizacija.

Neki studijski  komiteti će se morati prilagoditi novima zahtjevima, da bi očuvali CIGRE vrijednosti, kao što su: nepristranost, pristupačnost, transparentnost, napredak, saradnja, integritet i prilagodljivost. U tom pogledu dosadašnji studijski komitet A1-Rotacione električne mašine će promijeni ti ime u  Proizvodnja energije i elektromehanička konverzija energije, zatim studijski komitet C3-Sistem i okolina u  Održivost elektroenergetskih sistema i okolinski uticaj, dok će studijski komite D2-Informacioni sistemi i telekomunikacije promijeniti naziv  u Informacion sitemi, telekomunikacije i sajber sigurnost. Ovim će CIGRE postati globalni forum za razvoj i otvorenu razmjenu znanja, informacija i stručnosti u eneregtici, što je i tehnički i praktično primjenjivo na buduće elektroeneregtske sisteme. 

- Imali smo odličnu radnu atmosferu. Domaćini su izvanredno organizovali ovaj skup, a Sarajevo je na nas ostavilo impresivan utisak, izjavio je Michel Augonnet,  predsjednik Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu.
U radu sjednice učestvovalo je pedesetak stručnjaka iz oblasti  elektroinženjerske struke: menadžera u elektroenertgetskim kompanijama, profesora univerziteta i istraživača iz cijelog svijeta.

- Mi smo se 2019.godine ponudili da budemo domaćini ovom značajnom skupu i Savjet je to prihvatilo. Proteklih dana nanovo smo dokazali da naša struka ima ugled u zemlji i inostranstvu,  izjavio je za Indikator.ba Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Značaj proteklog zasjedanja održanog u glavnom gradu BiH ogleda se u činjenici da su sva dosadašnja održana isključivo u poznatim svjetskim metropolama – glavnim gradovima Francuske, Brazila, Kanade. Indije, SAD, Južne Afrike, Njemačke, Malezije, Rusije. Domaćini narednih sastanaka biće Pariz, Ankara i Priština.

Foto: Edhem Bičakčić - CIGRE
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.