POLITIKA I DRUŠTVO

Izbor izvođača za gradnju HE Buk Bijela prolongiran za proljeće

Komisija za koncesije nije riješila spor, kako joj je naložio Ustavni sud na osnovu apelacije parlamentraca prije dvije godine

Izbor izvođača za gradnju HE Buk Bijela prolongiran za proljeće

Izbor izvođača radova za  izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela prolongiran je za proljeće.
Pomoćnik ministra za energetiku Republike Srpske Milan Baštinac kaže da je spor koji se vodi pred Ustavnim sudom politički proces i da je Vlada sve uradila u skladu sa svojim ingerencijama i Ustavnim pravom.
- Projekat nije na držvnoj granici i sve ono što je navedeno u apelaciji 24 poslanika Predstavničkog doma BiH ne stoji. To smo mi u našem odgovoru Ustavnom sudu dokazali da to nije tako, kazao je Baštinac, izvještava BHRT.

Komisija za koncesije BiH nije riješila spor, kako joj je naložio Ustavni sud BiH na osnovu apelacije federalnih parlamentraca prije dvije godine.Zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda predmet je završio u Tužilaštvu BiH.
Predsjednik Komisije Milomir Amović kaže da nisu imali kvorum za održavanje sjednice zbog opstrukcije člana iz Federacije BiH.
-Koncesije u BiH dodjeljuju entitetske i kantonalne vlade koje praktično upravljaju prirodnim resursima.Mislim da smo upali u zamku -imamo spor oko vlasništva ali koncesije nemaju veze s vlasništvom, kaže Amović.
Pitanje dodjele koncesije nije samo pitanje imovine nego ustavne definicije i načina sklapanja ugovora, smatra stručnjak za držvanu imovinu Muharem Cero. Ističe da u sporazumu o specijalnim i parlalenim vezama između R Srbije i RS ne postoji mogućnost korištenja prirodnih već privrednih resursa.
- Ustav ne poznaje mogućnost uvođenja entiteta u međunarodni subjektivitet. Ovdje je praktično model kao da dvije države sačinjavaju sporazum. Entitet Republika Srpska mogao je da uđe u takav aranžman ali uz prethodnu saglasnost Bosne i Hercegovine, kaže Cero.
Portal Capital je istraživao ovaj projekat i došao do saznanja da kineski investitori traže dodatne garancije od Vlade RS zbog spora pred Ustavnim sudom BiH iako rizik snose vlasnici koncesije Republika Srpska i Srbija.
- Politika oličena kroz dobijanje koncesije za tu hidroelektranu koči jedan projekat koji je sklopljen iza zatvorenih vrata i o kojem ne znamo baš mnogo. Zapravo, karakteriše ga velika netransparentnost, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital.
Zajednički projekat Elektroprivreda RS i Srbije osim HE Buk Bijela predviđa gradnju još dvije hidroelektrane.Vrijednost ukupne investicije je procijenjena na 520 miliona eura.

Foto: HE Buk Bijela

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.