POLITIKA I DRUŠTVO

TAG uređaji s popustom od 60% na autoputevima u RS

Vozači u naredna dva mjeseca mogu nabaviti uređaj za elektronsko plaćanje putarine za 16 KM, umjesto dosadašnjih 40 KM

TAG uređaji s popustom od 60% na autoputevima u RS

U dvomjesečnoj akciji ”Uzmi tag, prođi brže”, koja će trajati do 29. februara, vozači na auto-putevima u Republici Srpskoj mogu od danas nabaviti TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine sa popustom od 60 odsto – za svega 16 KM, umjesto dosadašnjih 40 KM.

- To je najpovoljnija cijena takvog uređaja u regionu – najavio je v.d. direktora Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Nedeljko Ćorić na konferenciji za medije.

On je naveo da najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP), te da će buduće aktivnosti preduzeća biti usmjerene na rast udjela beskontaktnog plaćanja na auto-putevima, korišćenjem TAG uređaja.

-Od uvođenja naplate putarine 2015. godine, na auto-putevima u Republici Srpskoj u primjeni je i elektronski način plaćanja, a broj korisnika TAG uređaja, konstantno se povećava. Od 15 odsto učešća uređaja u plaćanju putarine u prvim godinama, do kraja ove  godine taj procenat se udvostručio na 30 odsto, rekao je Ćorić.

On je precizirao da je na prodajnim mjestima u Republici Srpskoj u ovom trenutku na raspolaganju 30.000 TAG uređaja i izrazio očekivanje da će rekordan popust na uređaj motivisati veliki broj učesnika u saobraćaju da pređu na elektronsko plaćanje i tako izbjegnu eventualne gužve na naplatnim stanicama u prazničnom periodu, a samo putovanje učini komfornijim i ekonomičnijim.

O prednostima korišćenja TAG uređaja i značaju elektronske naplate za cijeli region govorio je prof. dr Nenad Ruškić, ekspert za saobraćaj sa Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

– Prednosti upotrebe TAG uređaja su ogromne. Osim što se njihovom primjenom značajno skraćuje vrijeme putovanja i plaćanja kešom ili platnim karticama,  putovanje bez stajanja u koloni u vreme pojačanog intenziteta saobraćaja, omogućava i značajnu uštedu u potrošnji goriva – objasnio je prof. Dr Ruškić.

Direktor JP Autoputevi Republike Srpske je dodatno najavio da će početkom 2024. u funkciji biti i veb i mobilna aplikacija za dopunu korisničkih računa, odnosno elektronsku dopunu TAG uređaja.

Direktor Ćorić je takođe izrazio zadovoljstvo rezultatima naplate putarine, jer je prihod u 11 mjeseci 2023. godine veći za oko 5 miliona maraka u odnosu na 2022.

Govoreći o aktuelnim projektima JP „Autoptevi RS“ direktor Ćorić je podsjetio da je trenutno u izgradnji pet dionica. Riječ je o drugoj dionici Koridora Pet c na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, zatim dionica Rača – Bijeljina, a na dionici Vukosavlje – Brčko otpočeli su pripremni radovi. Tokom 2024. godine očekuje se početak radova na dionici Brčko – Bijeljina. Peto gradilište je dionica autoputa Banja Luka – Prijedor, koji gradi kineski koncesionar.

U Republici Srpskoj je izgrađeno 112 kilometara autoputa.

Foto: Autoputevi RS

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.