POLITIKA I DRUŠTVO

Poznato kada će biti otvoren impresivni most u Hrvatskoj

S ukupnom težinom od 1100 tona, most se nalazi na nadmorskoj visini od 70 metara i dugačak je 220 metara

Poznato kada će biti otvoren impresivni most u Hrvatskoj

U martu prošle godine dovršen je most u Omišu, odnosno spojen je krak mosta preko kanjona Cetine, no njime još uvijek nema prometa. Prvobitno je planirano da se otvori u jesen 2023. godine, ali je otvaranje odgođeno.

- Planirano je da most pustimo u promet krajem februara ove godine jer za izgrađenu cestu moraju biti završeni svi administrativno-pravni postupci, od tehničkog pregleda do ishođenja upotrabne dozvole, rekla je Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta za morski.hr.

S ukupnom težinom od 1100 tona, most se nalazi na nadmorskoj visini od 70 metara i dugačak je 220 metara, a najveći raspon mu je 152 metra. Povezan je s tunelom s obje strane kanjona i prvi je most u Hrvatskoj koji je izgrađen posebnom tehnikom. Most nema stupove, drže ga unutarnji nosači.
Izgradnja ovog mosta važan je iskorak u izgradnji prometnice koja bi trebala smanjiti nesnosne prometne gužve koje tokom ljetnih mjeseci vladaju Jadranskom magistralom između Splita i Omiša, no stanovnici zaleđa Omiša već su zabrinuti neko vrijeme o tome što će biti kada most i ova dionica budu otvoreni, jer će tada dobar dio prometa biti preusmjeren na cestu kroz Poljica, što znači da će se promet odvijati pored njihovih kuća.

Promet će se s Jadranske magistrale preusmjeriti iz smjera jugoistoka (Makarska) na neadekvatnu prometnicu u zaleđu Omiša službenog naziva DC70 i ŽC 6142. Riječ je o cesti Gata-Zvečanje-Blato na Cetini, državnoj cesti koja povezuje Omiš s autoceste, u suprotnom smjeru i na županijsku cestu, koja preko Tugara, Srinjina i Žrnovnice vodi prema Stobreču, odnosno Splitu.

Nadležni kažu da je na tom prometnom pravcu od Strožanca do Omiša obnovljeno 14 kilometara ceste sa svim instalacijama potrebnim za moderno naselje, a priprema se i projekt rekonstrukcije ceste koja vodi kroz Tugare, u čiji okvir će biti postavljena kanalizacija, javna rasvjeta i druga komunalna oprema.

Foto: Printscreen YouTube

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.