POLITIKA I DRUŠTVO

Hrvatska: Ostaje zabrana rada nedjeljom u trgovinama

Usvojenim zakonom ne krše se prava radnika u trgovini i interesi potrošača, utvrdio Ustavni sud

Hrvatska: Ostaje zabrana rada nedjeljom u trgovinama

Hrvatski Ustavni sud odbacio je prijedlog za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o trgovini koje se odnose na rad nedjeljom u trgovinama. Prema novom zakonu koji je stupio na snagu prošle godine, mogu raditi samo 16 nedjelja u godini.
Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijeli su Hrvatska udruga poslodavaca HUP i mali trgovci i obrtnici.
  
- U ovoj odluci zastupamo stajalište da je nedjelja dan u sedmici u pravnom poretku koji se tradicionalno smatra danom sedmičnog odmora, obrazložio je odluku Ustavnog suda predsjednik suda Miroslav Šeparović na današnjoj konferenciji za novinare.

Istaknuo je da regulacija ovog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca, te da je cilj Vlade postići ravnotežu između privatnog i poslovnog života radnika, osigurati kvalitetu života i socijalno blagostanje. "To je za nas legitiman cilj", izjavio je.

Pojedini podnositelji zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona tvrdili su da se zakonom krše prava radnika u trgovini i interesi potrošača. Ustavni sud je te tvrdnje odbacio, ocijenivši da ovo rješenje ne opterećuje pretjerano trgovce, radnike i potrošače te da je mjera razmjerna željenom cilju.

Šeparović se složio da su mali trgovci ovim zakonom oštećeni, ali je naglasio da je Ustavni sud zaključio da oni nisu oštećeni.

- Ovdje se radi o ograničavanju poslovnih sloboda. To nije sporno. Ali ovo je pitanje je li to u skladu s ustavom, rekao je. Pritom je istaknuo da svi trgovci imaju pravo raditi od ponedjeljka do subote i 16 nedjelja u godini, slijedom čega je Ustavni sud ocijenio da, poput zaposlenika i potrošača, trgovci nisu preopterećeni.

Prema novom zakonu, koji je stupio na snagu 1. jula prošle godine, trgovci u Hrvatskoj mogu sami odlučiti kojih će 16 nedjelja imati otvorene trgovine. Trgovine moraju ostati zatvorene državnim praznicima.

Zakon predviđa i iznimke. Praznicima i svim nedjeljama u godini mogu raditi prodavnice na željezničkim i autobuskim kolodvorima, zračnim i morskim lukama, trajektima i zrakoplovima te na benzinskim stanicama, bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i poljoprivrednom turizmu i zaštićenim područjima prirode.

Među iznimkama su tržnice, ali na njima svoje proizvode mogu prodavati samo obrtnici i poljoprivrednici, dok trgovine u sklopu tržnica mogu raditi samo 16 nedjelja u godini.

Svi pokušaji reguliranja rada nedjeljom dosad su bili neuspješni. Rad nedjeljom već je 2003. godine zabranila vlada Ivice Račana, ali je Ustavni sud tu zabranu ukinuo. Slično se dogodilo pet godina kasnije, kada je vlada Ive Sanadera htjela ograničiti rad nedjeljom. Vlada Andreja Plenkovića prije otprilike tri godine htjela je ograničiti rad nedjeljom, ali tada nisu usvojene izmjene Zakona o trgovini.

Foto: Konzum

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.