POLITIKA I DRUŠTVO

Inovacijsko-tehnološki park u Sarajevu mogao bi koštati od 26 do 136 mil KM

Predstavljena preliminarna studija izvodljivosti koju je pokrenuo UNDP

Inovacijsko-tehnološki park u Sarajevu mogao bi koštati od 26 do 136 mil KM

Izgradnja sarajevskog Inovacijsko-tehnološkog parka trajala bi između tri i pet godina uz trošak koji bi se kretao između 26 i 136 miliona konvertibilnih maraka. 

Ovo je rečeno ne predstavljanju preliminarne studija izvodljivosti za park u prostorijama GREENPARK SPACE-a na Trebeviću.
Kanton Sarajevo i Općina Centar pokrenuli su inicijativu za osnivanje Inovacijsko-tehnološkog parka u poslovnoj zoni Šip. UNDP u Bosni i Hercegovini pokrenuo je preliminarnu studiju izvodljivosti koja se fokusira na procjenu izvodljivosti i ekonomske isplativosti osnivanja parka putem unapređenja postojećeg inovacijskog ekosistema kroz jaču saradnju između akademske zajednice, privatnog i javnog sektora.

Studija je predložila tri različita modela razvoja parka. Tokom prezentacije sva tri su razmatrana, a prikazani su i primjeri dobre prakse iz Berlina, Dublina, Helsinkija, Osijeka, Rijeke i Torina. Ovisno o odabranom modelu, izgradnja parka trajala bi između tri i pet godina uz trošak koji bi se kretao između 26 i 136 miliona konvertibilnih maraka. 

Događaj je poslužio i kao platforma za razmjenu iskustava iz susjednih zemalja. Velibor Bošković, direktor Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, podijelio je iskustva razvojnog puta ovog naučno-tehnološkog parka.

UNDP u Bosni i Hercegovini nastavlja podržavati uspostavu inkluzivnog inovacijskog ekosistema koji podržava startupe, mala i srednja preduzeća u različitim sektorima, te premošćuje jaz između istraživanja i tržišta omogućavajući talentovanim inovatorima i poduzetnicima da svoje ideje pretvore u stvarnost, rečeno je.

Foto: Narine Sahakyan, Vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini - UNDP

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.