POLITIKA I DRUŠTVO

Višković: Postoje pritisci stranaca na bankarski sektor

Premijer RS-a najavio je tužbu protiv BiH zbog sprečavanja realizacije projekata “Buk Bijela” i istočne gasne interkonekcije

Višković: Postoje pritisci stranaca na bankarski sektor

Premijer RS-a Radovan Višković najavio je tužbu protiv BiH zbog sprečavanja realizacije projekta “Buk Bijela” i istočne gasne interkonekcije.

U godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti, u izdanju Obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država, navedene su i bezbjednosne prijetnje na Balkanu, te u tom kontekstu pomenute “zabrinjavajuće akcije u Bosni i Hercegovini koje preduzima predsjednik RS Milorad Dodik, a koje bi mogle dovesti i do sukoba”.

Rekacije iz RS su uslijedile, entitetski premijer Radovan Višković rekao je da su “američki izvještaji zlonamjerni i da žele da RS uzmu rudna bogatstva”.
“Ako neko naruši mir to će biti isključivo djelovanjem stranaca. To pitanje treba postaviti Ambasadi SAD”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Potvrdio je da postoje pritisci stranaca, posebno na bankarski sektor.
“Prijete sankcijama, ucjenama i sprečavanjem projekata. Miješaju se i u ono što sami želimo da gradimo”.
Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država navela je u godišnjem izvještaju da će se “zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

Zapadni Balkan, konkretno BiH i Kosovo, pominju se u poglavlju “konflikti i nestabilnost”, a upozorava se kako bi “nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike da bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utocaj i osujetili širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”
Premijer RS-a Radovan Višković najavio je tužbu protiv BiH zbog sprečavanja realizacije projekta “Buk Bijela” i istočne gasne interkonekcije.
Višković je naveo da je, kada je riječ o projektu “Buk Bijela”, probijen rok od godinu dana za davanje saglasnosti.

“Dobit će tužbu i od Republike Srpske za istočnu interkonekciju. Znate li koliko milijardi je uskraćeno novca građanima Republike Srpske? Gradite južnu, sjevernu, šta god. Pustite nas”, rekao je Višković na konferenciji za novinare.

Foto: Radovan Višković  - Vlada RS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.