POLITIKA I DRUŠTVO

Porezna uprava FBiH prodala imovinu Olimpa i Fortexa

Prodate su nekretnine i mašine zbog naplate dužnih javnih prihoda, a cijena iznosi ukupno 196.000 KM

Porezna uprava FBiH prodala imovinu Olimpa i Fortexa

U postupku prinudne naplate Kantonalni porezni ured Tuzla je 3.aprila 2024. godine prodao zaplijenjenu imovinu poreznih obveznika-dužnika "Olimp" d.d. Gračanica,  nekretnina  i "Fortex" d.o.o. Gračanica nekretnine i mašine, zbog naplate dužnih javnih prihoda. Cijena za koju prodata imovina poreznih obveznika-dužnika iznosi ukupno 196.000 KM.

Navedeni iznos kupci su u zakonski ostavljenom roku u cijelosti uplatili na račune dužnih javnih prihoda poreznih obveznika - dužnika.

Od imovine poreznog obveznika-dužnika “Olimp” d.d. Gračanica prodata je nekretnina, a od imovine poreznog obveznika - dužnika “Fortex” d.o.o. Gračanica prodate su mašine i nekretnina.   Podsjećamo da je 20.  januara ove godine, kako je Indikator.ba ekskluzivno izvijestio, prodata glavnina zaplijenjene imovine gračaničkog "Olimpa". Upravnu zgradu sa ostalom imovinom kompanija je prodala za 6,7 miliona KM tuzlanskoj kompaniji Interkonzum. Kakoje tada saopćeno, preostala je za prodaju imovine u k.o. Gračanica, koju čine garaže,  poslovna zgrada u privredi, površine 320 m2.

Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se dužne obaveze po osnovu javnih prihoda naplate. Međutim, u postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, odnosno praksa je pokazala da za njenu kupovinu uglavnom nema zainteresiranih kupaca. Ako se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu, navode iz Porezne uprave FBiH.

Foto: PUFBiH

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.