POLITIKA I DRUŠTVO

Federacija BiH korak bliže neradnoj nedjelji

Pojedini poslanici tokom rasprave isticali su da prilikom uvođenja neradne nedjelje treba uzeti u obzir iskustva drugih zemalja

Federacija BiH korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da nedjelja i praznici budu neradni dani za zaposlene u trgovni.

Ipak s obzirom da je ovaj Zakon tek u nacrtu, dalja procedura podrazumijeva da ga usvoji i Dom naroda, a nakon toga vjerovatno slijedi i javna rasprava pa tek onda prijedlog Zakona koji takođe treba proći Predstavnički i Dom naroda.
 Amir Hasičević, ministar trgovine u Federaciji BIH rekao je da su prilikom izrade ovog Nacrta konsultovani udruženja potrošača, poslodavci i sindikati.
Pojedini poslanici tokom rasprave isticali su da prilikom konačnog uvođenja neradne nedjelje treba uzeti u obzir iskustva drugih zemalja. Za razliku od sindikata koji je pozdravio ove najave, pojednici su istakli da neradna nedjeljea neće poboljšati status radnika već pogoršati u smislu njihovih primanja.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca kaže da sve ima svoje dvije strane, pa tako i ovaj nacrt zakona.

- Svaka medalja ima dvije strane, i dobru i lošu. Sindikati su izrazili želju da se nedjelja ne radi. S druge strane, imamo šaroliku praksu. Pojedine općine su proglasile neradnu nedjelju. Mi smo kao poslodavci bili neutralni. Nismo se protivili, ako ima pozitivne strane mi ćemo to udovoljiti. Nama je bilo važno da se napravi propis koji će važiti za sve, kazao je.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ima drugačije mišljenje.

-Ovo je neradna nedjelja za pola države. Ugostitelji, kuhari će raditi normalno. Samo će prodajni objekat biti zatvoren. Subota je dan kada djeca ne idu u školu. Problemi radnika u BiH, su niske plate i neplaćeni prekovremeni rad. Treći problem su uslovi rada. Tek četvrti je neradna nedjelja. Ako se slažu poslodavci, sindikati zašto ne napravite kolektivni ugovor, kazao je.

Dodao je da ne brine za potrošače nego  za radnike u trgovini kojima se ukida mogućnost da zarade nedjeljom.

- Ako neko radi u javnim kompanijama on je prekovremeno plaćen nedjeljom. U trgovini znači ukidamo mogućnost da zarade nedjeljom. Kritikujem velike trgovce. U Drvaru imamo strašan problem. Radnici odoše u druge gradove da rade. Migriraju u oblasti gdje mogu raditi. Ovo ne znači da će dobiti dva slobodna dana, nego da će fiksno odmarati nedjeljom, stava je Čavalić.

 Novim zakonom propisano je i da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote ali u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično, a dodatno je precizirana i internet prodaja.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.