POLITIKA I DRUŠTVO

Energetski samit u Neumu: Osvijetljen put za tranziciju

Samit okončan pozivom vladama na hitno donošenje odluka za brzu i pravednu tranziciju energetskog sektora

Energetski samit u Neumu: Osvijetljen put za tranziciju

Organizujući u Neumu trodnevni Energetski samit, koji je u petak okončan sa vrlo rezolutnim pozivom vladama na hitno donošenje odluka, Sjedinjene Američke Države i njeni partneri iz Velike Britanije, Njemačke, Ćeške Republike, Evropske unije... upalili su svjetlo na putu Bosne i Hercegovine za brzu i pravednu tranziciju energetskog sektora. To podrazumijeva brzo uvođenje sistema trgovanja emisijama ugljika; formiranje berze električne energije bez odlaganja; donošenje zakona o električnoj energiji i prirodnom gasu na državnom nivou; gradnju nove gasne infrastrukture, posebno južne konekcije sa Hrvatskom. Preduslov za to je unapređenje komunikacije između izvršne i zakonodavne vlasti što bi na koncu omogućilo sinhronizovano djelovanje te brže i lakše donošenje odluka. Investitorima i poslovnoj zajednici treba dati podršku a ona se očekuje i od finansijskog sektora.
Na samitu je konstatovano da je ostvaren određen napredak u oblasti energetske efikasnosti u zemlji ali i da jeostalo još mnogo posla. Zbog toga je potrebno pojačati aktivnosti u ovoj oblasti, posebno u stambenom i sektoru malih i srednjih preduzeća. Također je naglašeno da opštine i gradovi imaju potencijal da razviju vlastite resurse kako bi doprinijeli energetskoj tranziciji i ostvarili koristi za lokalno stanovništvo. Akademska zajednica je pozvana da se u ovaj proces aktivno uključi i dade svoj doprinos energetskoj tranziciji. Najavljeno je i intenziviranje kampanje podizanja  svijesti o važnosti i prednostima energetske tranzicije u što treba da budu uključeni mediji, nevladine organizacije, akademska zajednica i obrazovne institucije.
Vrijeme neumoljivo ističe i Bosna i Hercegovina mora djelovati odmah kako bi sustigla zemlje u okruženju i Evropskoj uniji na putu energetske tranzicije. Na to je prilikom otvaranja samita upozorio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael J. Murphy ističući obavezu političara da rade u interesu građana i države, a ne kako je rečeno ovih dana u interesu vlastite koristi.
Posljednjeg dana samita u Neumu upriličeni su paneli o razvoju tržišta električne energije u regiji i usklađivanje razvoja mrežnih kapaciteta i distributivne proizvodnje. Rečeno je da za formiranje berze električne energije još uvijek ne postoji politička volja i uopšte nije bitno gdje će ona biti u jednom ili drugom entitetu. Na pitanje panelistima koliko će berza uticati na cijenu struje koju plaćaju građani rečeno je da berza ne mnijenja cijene već ih čini realnim i transparentnimim, a elektroprivredama omogućuje da bolje posluju.
Što se tiče distributivne mreže čula se konstatacija da je ona zaboravljena a upravo u njoj će se u narednom periodu događati revolucionarne promjene. Uočeno je i da u područjimas gdje nema značajnije potrošnje električne energije postoji veliki interes za izgradnju objekata obnovljivih izvora energije, ali nema ni mreže kojom bi se ta energija transportovala do gusto naseljenih područja. Pokazalo se da još ima onih koji misle da BiH, u roku koji je postavljen, neće uspjeti da rad termoelektrana zamijeni proizvodnjom obnovljivih izvora. 
Na opasku jednog od učesnika da ovo što se trenutno dešava u energetskom sektoru ova generacija inžernjera nije učila na fakultetu, rasprava je okončana sugestijom je da nadležna ministarstva naprave strategiju i stvore klimu za naredne korake, a to znači da ćemo morati mijenjati i shvatanje. Za to je potrebno vrijeme i strpljenje, a  gdje smo imali strpljenja imali smo i uspjeh, zaključna je poruka ove rasprave.

Hajdar Arifagić 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.