POLITIKA I DRUŠTVO

RS želi da BiH plati 46 miliona eura odštete slovenskoj kompaniji

Iz entitetske Vlade tvrde da odštetu treba platiti BiH, jer je u Vašingtonu tužena država, a ne entitet

RS želi da BiH plati 46 miliona eura odštete slovenskoj kompaniji

Republika Srpska odbija da plati 46 miliona eura odštete slovenskoj kompaniji Viadukt po osnovu pravosnažne odluke Međunarodnog centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu tvrdeći da odštetu treba platiti Bosna i Hercegovina.

Iz Vlade RS-a osporavaju Sporazum koji su potpisali s Vijećem ministara BiH, a kojim se entitetska Vlada bezuslovno obavezala isplatiti eventualnu odštetu, izvještava Al Jazeera Balkans.

- U ovoj aribtraži koja je vođena u Vašingtonu tužena je Bosna i Hercegovina, a ne Republika Srpska i Elektroprivredda Republike Srpske i sada je u formalno-pravnom smislu obaveza prema Bosni i Hercegovini da izvrši ovu arbitražnu odluku, kaže .

Međutim, tako ne piše u sporzaaumu koji je Vlada  RS potpisala s Vijećem ministara u junu 2017. Članom 4 se definiše da sve eventualne  novčane obaveze (naknadu štete i/ili izguboljenu dobit sa kamatom, odštetu i drugo) koje bi na osnovu konačne arbitražne odluke, donesene u arbitražnom postupku, tužiocu bila dužna isplatiti Bosna i Hercegovina, po prijemu dokumentovanog zahtjeva Pravobranilaštva BiH, Vlada Republike Srpske se bezuslovno obavezuje da isplati u roku određenom arbitražnom odlukom.

Iz Vlade RS pojašnjavaju da su sporazum s Vijećem ministara potpisali jer je to bio jedini način da osiguraju sredstava za vođenje arbitažnog postupka.Sada kažu da je upitan način izvršavanja obaveza iz tog sporazuam.

Pravobranilaštvo BiH predložilo je da Vlada Republike Srpske platid ug ali to nije prihvaćeno na sjednici Vijeća ministara BiH. Proitv su bili ministri iz RS, članovi SNSD-a.
S druge strane, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković navodi da je RS dužnik u ovom slučaju te da bi sve moglo  završiti sporom između BiH i entiteta.
- Idemo u dalje praveđne peripetije koje će izazvati još veću materijalnu štetu za budžet svih građana BiH, kazao je Konaković.
Dok se čeka isplata odštete dug svakodnevno raste zbog velikog iznosa kamate.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu presudio je da Republika Srpska mora platiti gotovo 46 miliona eura odštete slovenskoj kompaniji Viadukt, s kojom je jednostrano raskinula ugovor o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu.

Foto: Rijeka Vrbas - TO Banja Luka

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.