POLITIKA I DRUŠTVO

Plate osobama sa crne liste putem IRB-a

Vlada RS mijenja zakone o bankama i unutrašnjem platnom prometu

Plate osobama sa crne liste putem IRB-a

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila prijedlog dopune Zakona o bankama kojim je proširila djelatnost Investiciono razvojne banke RS.

Proširenje djelatnosti se ogleda u tome da ova banka u buduće može primati depozite.

Rad IRBRS regulisan je Zakonom o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske koji je utvrdio 100% vlasništvo Republike Srpske. 

Prijedlozi zakona koje je utvrdila Vlada Republike Srpske na posebnoj sjednici tek treba da prođu skupštinsku proceduru. Kada zakoni budu usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske IRBRS će poslovanje prilagoditi važećoj legislativi. 

Kako je navedeno iz IRBRS, strateški ciljevi Banke ostaju isti - podsticanje investicija i podrška razvoju u Republici Srpskoj. 

Paralelno s tim Vlada RS je utvrdila i Prijedlog zakona o unutrašnjem platnom prometu i to u hitnom postupku. Ovim prijedlogom se predviđa da Investiciona banka RS može vršiti i unutrašnji platni promet.

U saopćenju Vlada RS navode žele da ojačaju bankarski sektor, ali bjelodano je da se na ovaj način žele  zaobići sankcije SAD i omogućiti osobama sa "cene liste" da preko ove banke primaju plaću.

Podsjetimo, zbog sankcija SAD skoro cijelo rukovodstvo RS ostalo je bez bankovnih računa, a posljednjim paketom sankcija i brojne kompanije koje se povezuju sa porodicom Dodik ostale su bez računa zbog čega im prijeti gašenje.

Foto: Vlada RS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.