ŽIVOT I UMJETNOST

Zukićev park napravljen po slici Van Goga otvoren za posjetioce

Zukićev park napravljen po slici Van Goga otvoren za posjetioce

Od ovog vikenda park kreiran po uzoru na sliku Vinsenta Van Goga – Zvjezdana noć koji je izgradio biznismen Halim Zukić otvoren je za posjetioce.
Ideja da sagradi park Zukiću se javila prije 20-ak godina, nakon što je kupio zemljište i vikendicu u obližnjem selu. Ali, isprva, nije imao jasnu ideju kako bi park trebao izgledati.

Malo-pomalo, od mjesta koje je trebalo predstavljati privatnu oazu mira, napravljen je projekat koji danas privlači pažnju, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i brojnih posjetilaca iz inostranstva.

Usred brda i zelenih livada centralne Bosne i Hercegovine, ovaj lokalni poduzetnik ostvario je svoj dugogodišnji san - rekreirao je jednu od najpoznatijih slika Vincenta van Gogha, "Zvjezdanu noć", u obliku parka prirode.

Poznatu sliku "Zvjezdana noć" holandski impresionista Vincent van Gogh naslikao je 1889. godine dok je boravio u psihijatrijskoj bolnici u Saint Remyju. Na slici je prikazan seoski pejzaž noću, s brežuljcima u pozadini.

"Ideja je nastala još 2004. godine. Tada je nastala ideja da stvaram neki park za neko svoje zadovoljstvo, iz ljubavi prema biljkama i prirodi. Ideja da se ovaj park transformiše u pravcu 'Zvjezdane noći' Van Gogha nastala je 2018. godine, dakle, 14 godina poslije. I već šest godina radimo na tome i završetku parka koji je obilježen tom umjetničkom slikom, tim djelom", ispričao je Zukić za Agenciju Anadolija.

Prije šest godina, dok je stajao na brežuljku i posmatrao traktore na livadi, primijetio je i spiralne tragove točkova na zemlji, što ga je podsjetilo na motive na Van Goghovu platnu iz 1889. godine.

"Nikakav poseban razlog nema što je Van Gogh prefeniran osim sudbine, odnosno činjenice da sam u jednom momentu, dok smo već uveliko radili na uređenju okoliša, sjedio ovdje i na livadama koje su se nalazile tu, prošao je traktor i njegovi točkovi su ostavili tragove u obliku spirale. Ja sam u tim spiralama prepoznao to umjetničko djelo. Sam pejzaž gdje se to desilo je jedan prirodni amfiteatar i tog trenutka nije bilo dileme da će se park nastaviti raditi inspirisan tim umjetničkim djelom", pojasnio je Zukić

U skladu sa slikom, zasađeno je 130.000 grmova lavande u šest različitih nijansi, kao i drugo ljekovito i aromatično bilje poput kadulje, pelina i kamilice, formirajući šarene krugove, spirale i prirodne amfiteatre.

"Tu su sve prirodni materijali. Naše boje su biljke, tu je i nešto kamena i drveta. Biljke čine glavni dio instalacije, a više od 90 posto tih biljaka spada u paletu začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja. Lavanda dominira, ona čini 90 posto", izjavio je Zukić.
Zukić je želio da park "Zvjezdana noć" bude dio većeg kompleksa koji nudi utočište posjetiteljima. Zasadio je drveće, napravio jezera koristeći potoke koji protiču njegovim zemljištem.

"Tu je trenutno 70 hektara zemljišta, 40 hektara se potpuno uređuje i kultiviše, a 30 čeka. Od tih 70 hektara, 2004. godine nisam imao nijedan kvadrat. Došao sam ovdje jer sam prepoznao jednu parcelu koja nije imala pristup. S namjerom da pravim vikendicu, došao sam do ovog današnjeg broja. To je proces koji traje 20 godina, 250 različitih parcela, a Bog zna koliko vlasnika i suvlasnika, živih i mrtvih, prisutnih i raseljenih... Ozbiljan proces i iskušenje. Ali, uspjeli smo sastaviti komad koji danas predstavlja jedan retreat, jedan kompleks u kojem ćemo pokušati da uz kontakt s prirodom ostvarujemo kontakt sa umjetnošću", ispričao je Zukić.

Cilj i želja je da ovo bude poseban prostor, sa mogućnošću boravka i prenočišta, u kojem će ljudi "napajati čula i uživati u mirisima, bojama, zvucima i tišini".

Park je u međuvremenu postao dom mnogim životinjama, a u njemu se nalaze različiti sadržaji ili zone poput 12 prirodnih jezera. Cilj je da ima i zone za piknik, raznovrsnu ugostiteljsku ponudu, art zonu i muzej.

Foto: Youtube

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.