ŽIVOT I UMJETNOST

Razglednica iz Dubrovnika: Gužva, ali vrijedna muke

Devin Haas posjetio je 'najturističkiji' grad u Europi i otkrio za Emerging Europe zbog čega su njegove čari vrijedne trpljenja gužve

Razglednica iz Dubrovnika: Gužva, ali vrijedna muke

Ne volim gomile turista. Rijetki to rade, ali ja bih se radije pola dana vozio autobusima do opskurnog sela nego preletio cijeli kontinent samo da bih se ponovno okružio ljudima iz svog rodnog grada. Turisti tjeraju stalne stanovnike starih gradova van, jer se njihovi domovi pretvaraju u AirBnB-ove i hostele, dok cijene hrane vrtoglavo rastu.

Tako da sam skoro preskočio Dubrovnik.

Dubrovnik je najturističkiji grad u Europi – 36 turista posjetilo ga je u 2019. na svakog stanovnika. Za usporedbu, 21 turist posjetio je Veneciju, a 13 Firencu po stanovniku.

Stotine miliona ljudi gledalo je HBO-ovu seriju Igra prijestolja, a glavna ulogua Dubrovnika kao Kraljeve luke, prijestolnice Sedam kraljevstava, učinila je već dobro posjećeni grad poznatim diljem svijeta. Mnoštvo europskih lokaliteta koristi se u filmovima i televiziji, a da na isti način ne eksplodira, ali Dubrovnik je jednostavno toliko zadivljujući da je teško povjerovati da može postojati izvan studijskog prostora.

Prije mog puta u Dubrovnik bio sam u Hrvatskoj već jednom na dva kratka dana — po jedan u Splitu i Šibeniku — prošlog septembra. Split je divan grad kao i svaki drugi, sa zadivljujućom ljepotom Dioklecijanove palače koja se nekako slaže s plavetnilom Jadranskog mora, ali rastužilo me što sam čuo engleski, njemački i nizozemski, ali gotovo ne i hrvatski, a pogotovo ne ladino.

Šibenik je bio ravan po ljepoti, ali suprotnost u svim drugim aspektima - ostalih turista bilo je dovoljno malo da bi ih se uglavnom izbjegavalo, a mještani su obavljali poslove ili veslali umjesto da dijele letke za noćne klubove.
Pitao sam se hoću li uživati u Dubrovniku i nervirao sam se da li bih umjesto toga trebao svoje ograničeno vrijeme provesti u manje posjećenom dalmatinskom naselju. Nisam se trebao brinuti: proveo sam lijep dan i noć u Dubrovniku, a najviše mi je žao što nisam imao više vremena.

Dubrovnik je, naravno, bio pun turista. Ali njegove zidine, palače, crkve i obala toliko su bezvremenske i zadivljuju svojom ljepotom da se nisam mogao usredotočiti ni na što drugo. Lako sam zaboravio gužvu. Njegov stari grad opasan zidinama spušta se uz brežuljke s obje strane Straduna, glavne pješačke ulice popločane vapnencem. Svaka zgrada je venecijanska, napravljena od svijetlog kamena sa šarenim krovom od terakote. U početku sam planirao platiti propusnicu koja bi mi omogućila šetnju zidinama i palačama, ali ostali dijelovi grada bili su toliko šarmantni da sam odlučio odustati od tih atrakcija u korist penjanja kroz uličice starog grada i zatim naposljetku napustiti njegove zidine da vidim druge dijelove grada.

Bila je to mudra odluka. Čim sam napustio zidine starog grada, broj turista se naglo smanjio. Našao sam zapanjujuće hotele i vile s mediteranskim vrtovima i nasadima agruma i kafiće sa sjenovitim terasama.
Porporela—pristanište iz 19. stoljeća neposredno izvan zidina starog grada—i park ispunjen borovima kišobranima i cvjetajućim irisima iznad plaže Danče ponudili su mjesta za sjedenje i uživanje u krajoliku. Vidikovac na vrhu brda Srđa, do kojeg se može doći pješačenjem ili žičarom, pružao je perspektivu, otkrivajući relativno malu veličinu starog grada dok je naglašavao njegove narančaste boje u kontrastu s tirkiznim Jadranom. Noviji dijelovi grada na putu od starog grada do autobusnog kolodvora imali su stambene stanove i kvartovske parkove unutar nekoliko metara od azurnog mora.

Postojao je razlog zašto su moji prijatelji iz djetinjstva iz cijelog Missourija čeznuli posjetiti ovaj grad. Imao sam sreću svjedočiti njegovoj eleganciji i sjaju, a dijeljenje iskustva sa suputnicima bila je mala cijena.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.