ŽIVOT I UMJETNOST

"Suza Evrope" u boci - autentični suvenir s Tare

"Suza Evrope" u boci - autentični suvenir s Tare

Pavle Đurić iz Gradiške, student Bogoslovskog fakulteta u Foči, osmislio je neobičan suvenir, autentičan za fočansko podneblje – lijepo dizajniranu flašicu napunjenu vodom iz rijeke Tare, koji je nazvao „Suza Evrope“.

Flašicu krasi logo sa slikom rijeke, uz poruku „Neka dio prirode bude tvoj suvenir“, traka i pečat, a na nju je prikačena i mala slikovnica u kojoj je na srpskom i engleskom jeziku Pavle zapisao legende o Tari.

„Suza Evrope je autentičan suvenir inspirisan rijekom Tarom, nastao iz ljubavi prema prirodi i sa željom da ljudima pružimo komadić prirodne čarolije, koju mogu ponijeti sa sobom. To nije samo suvenir, već komadić ove čudesne rijeke“, priča Pavle, pipe Radio Foča.

Sa rijekom Tarom, koju zbog njene kristalno čiste vode zovu „Suzom Evrope“, Pavle se upoznao kada je došao da studira u Foču.

Prvog ljeta je otišao na rafting i ostao zapanjen tirkiznom ljepoticom i njenim kanjonom, najvećim u Evropi.

„Sama pomisao da se rijeka može piti cijelom svojom dužinom me je fascinirala. Čuo sam i ranije za Taru, ali nisam ni sanjao da je toliko lijepa, da je priroda sve to tako čarobno uredila i da dolazi toliko turista“, kaže Pavle.

Razmišljajući šta bi se moglo ponuditi turistima za uspomenu, a znajući da je Tara najveći rezervoar pitke vode u Evropi, rodila mu se ideja da bi kao suvenir kući mogli ponijeti upravo vodu na kojoj su bili.
„Koristim vosak, kojim flašicu voskiram, pozadi udaram pečate, koji upotpunjuju sliku, logo je takođe lijep sa elementima Tare i okolne prirode. Uz flašicu dolazi knjiga koja je zakačena za nju, primamljiva je, puna ilustracija, a odštampana je na srpskom i engleskom, tako da mogu da je čitaju i strani turisti“, opisuje Pavle svoj suvenir.

On navodi da je Tara puna legendi – od vodeničara, konja koji su izranjali iz vode, vila koje su silazile i čekale konje.

„Pomislio sam- zašto ne bih nešto od toga stavio na papir, tako da turisti i na taj način mogu da osjete čaroliju Tare“.

Pavle priča da su reakcije ljudi iz njegovog bližeg okruženja bile izuzetno pozitivne.

„Svi su sa oduševljenjem to prihvatili, inovativno je, jer se niko ranije nije sjetio da može ponuditi turistima kao suvenir baš ono zbog čega su i došli. Ovaj suvenir može biti zaštitni znak ovog kraja, kada je u pitanju turizam“, vjeruje student bogoslovije.

Suvenir „Suza Evrope“ se prodaje na fočanskim rafting kampovima i u Info centru Turističke organizacije.

„Prodaja ide dobro, turistima se sviđa i rado kupuju“, zadovoljan je Pavle.

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.