ŽIVOT I UMJETNOST

Sarajevo kao jeftina pivska destinacija

Sarajevo kao jeftina pivska destinacija

Zamislite da šetate gradom u kojem se susreće istok i zapad, gdje se miris svježe skuhane kafe miješa s mirisom tradicionalnih bosanskih jela i gdje eho historije odjekuje kaldrmom. Ovo je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, grad koji se izdigao iz pepela svoje burne prošlosti i postao svjetionik kulture, historije i, iznenađujuće, jedno od najpovoljnijih pivskih odredišta u Europi.

Ovako medij bnn breaking, opisuje Sarajevo  promovišući ga u jeftinu pivsku destinaciju.

U Sarajevu zadovoljstvo ispijanja pola litre piva  ne zahtijeva duboke džepove. Sa samo 1,75 funti po pinti, grad brzo postaje utočište za ljubitelje piva koji traže kvalitetna piva bez visoke cijene. Živahna gradska gastronomska scena to dodatno nadopunjuje, nudeći obilna jela od tri slijeda za samo 10,93 funti po osobi. Mjesta kao što su Zlatna Ribica i Gastropub Vučko svjedoče o rastućem statusu Sarajeva kao gastronomske žarišne točke, gdje se tradicionalna bosanska jela kao što su Bosanski lonac i ćevapi poslužuju uz niz craft piva.

Bogate gradske tapiserije živopisno su oslikane na njegovim ulicama, gdje se u zraku osjeća turski utjecaj. Sarajevski bazar nudi više od tradicionalne kafe, odjeće i prostirki; to je putovanje kroz vrijeme, odražavajući stoljeća historije i sutoka civilizacija. Ipak, usred svoje historijske privlačnosti, Sarajevo ne bježi od svoje nedavne prošlosti. Atrakcije poput Ratnog tunela ili Tunela nade i Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. pružaju dirljive podsjetnike na otpornost grada i duh njegovih ljudi.

Smještaj u Sarajevu, baš kao i pivo, iznenađujuće je pristupačan, navodi portal. Opcije kao što su Pigeon Square Rooms i Enjoy Apartments dostupne su po cijeni od oko £38 po noćenju, nudeći udobnost i praktičnost putnicima. Grad je jezična tapiserija, s bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom koji se široko govore, a engleski prevladava u turističkim područjima, što ga čini pristupačnom destinacijom za mnoge. Službena valuta, konvertibilna marka (KM ili BAM), dodatno naglašava privlačnost grada kao jeftine, ali kulturno bogate opcije za odmor u europskom gradu.

Dok Sarajevo blista kao skriveni dragulj za putnike koji paze na budžet i ljubitelje piva, nije jedino u ponudi vrijednosti za novac. Bratislava, Slovačka, također se pojavljuje kao natjecatelj sa svojim nevjerovatno pristupačnim izborom piva, čineći oba grada potcijenjenim europskim odmorima za one koji vole njihova piva, a da pritom ne razbiju novac, navodi portal.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.