ŽIVOT I UMJETNOST

Hrvatska blizu pobjede u borbi za zaštitu prošeka

Hrvatska blizu pobjede u borbi za zaštitu prošeka

Hrvatski vinari sve su bliže ostvarenju cilja zaštite naziva prošek nakon što su Europski odbor za poljoprivredu i Europski parlament usvojili uredbu o oznakama zemljopisnog porijekla, javlja HRT.
Ova uredba pobija talijanski argument da se zabrani zaštita proizvoda koji imenom sliče drugim proizvodima, odnosno njihovom prošeku.
Prošek, desertno vino, potječe iz hrvatske Dalmacije, a proizvodi se passito tehnikom od sušenog grožđa.

Naziv ovog desertnog vina gotovo je nestao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Europski odbor za poljoprivredu otvorio je put ostvarenju cilja zaštite ovog proizvoda prihvaćanjem Uredbe o oznakama zemljopisnog porijekla u decembru.

Prema riječima zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule, ova uredba postavlja uvjete za zaštitu proizvoda sličnih naziva, poznatih kao homonimi, što je ključni korak u očuvanju prošeka pod vlastitim imenom.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, pojasnio je da se prošek može dopustiti pod dva uvjeta: da ne bude zabune u identitetu proizvoda na tržištu i da ima određenu tradiciju u proizvodnji. Prošek nedvojbeno ispunjava te kriterije, s historijskimim zapisima koji su nekoliko stoljeća stariji od prošeka.

Europski parlament također je odobrio istu uredbu u februaru, ostavljajući samo posljednji korak: odluku Europske komisije.

Dok se čeka odluka, vinarija u Jadrtovcu kraj Šibenika iskoristila je priliku da prošek plasira u Hrvatsku, ne obazirući se na prigovore Talijana. Juraj Sladić, direktor vinarije, izrazio je nadu da će ova pobjeda u vinskom "ratu" s Talijanima imati višestruk značaj, potencijalno vratiti staru slavu i povećati prodaju.

Odluka o zaštiti naziva prošek mogla bi biti donesena već u junu, prije isteka mandata institucija Europske unije.

Foto: Vinarija Tomić

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.