ŽIVOT I UMJETNOST

Dodatnih 10 miliona KM kredita kod EBRD-a za tramvajsku prugu

Sredstva zajma u iznosu pet miliona eura namijenjena su realizaciji projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajem”

Dodatnih 10 miliona KM kredita kod EBRD-a za tramvajsku prugu

Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dalo je zeleno svjetlo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu  kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za dodatno finansiranje tramvajske pruga Ilidža – Hrasnica - javni prijevoz Sarajevo e-Mobility.

Sredstva zajma u iznosu pet miliona eura namijenjena su realizaciji projekta “Adaptivno upravljanje saobraćajem”, što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama.

Kredit je s rokom otplate od 15 godina uz grejs period od tri godine i EURIBOR kamatu.

– Realizacijom ovog projekta bit će unaprijeđen kvalitet javnog linijskog prijevoza putnika uz uvođenje evropskih standarda, zaštitu prirodnog okoliša te bolju sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga, što će povećati ekonomsku konkurentnost – navodi se.

Za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica 2023. godine prihvaćen je zajam od 25 miliona eura.

Nova pruga bit će duga oko 13 kilometara i povezivat će grad Ilidža s naseljem Hrasnica. Investicija će uključivati izgradnju okretišta tramvaja u Hrasnici i 20 novih tramvajskih stanica duž trase. Nove tramvajske tračnice bit će povezane s postojećom mrežom.

EBRD je prethodno finansirao rekonstrukciju postojećih tramvajskih pruga i kupnju novih tramvaja i trolejbusa.

Foto: Vlada KS

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.