ŽIVOT I UMJETNOST

Imoćani podigli spomenik mercedesu u prirodnoj veličini

Imoćani podigli spomenik mercedesu u prirodnoj veličini

Nešto više od 10.000 ljudi, i više hiljada automobila, od čega 700 oldtajmera iz cijele Evrope, bilo je juče u hrvatskom Imotskom povodom otkrivanja prvog spomenika u svijetu, posvećenom mercedesu.

Ova nesvakidašnja simbolika je napravljena od ljutog imotskog kamena u prirodnoj veličini, a kako prenose tamošnji mediji, mercedes 115, popularnom Miniki, uspio je da oduševi sve goste, kako iz Hrvatske, tako i iz Evrope, a i šire.
Prolomio se aplauz za mlade umjetnike sa akademija iz Splita, Zagreba, Rijeke, Danske i Slovenije koji su vajali kamenu ljepoticu.

Mercedes ima posebno mjesto u kulturi Imotskog. Skulptura u prirodnoj veličini hommage je hiljadama emigranata koji su se iz Njemačke vratili kući za volanom ultimativnog statusnog simbola. Imotski je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća slao hiljade svojih sinova i kćeri na rad u Njemačku kao "gastarbajtere" ili gostujuće radnike. Spomenik je vječna "Minika", klasična limuzina W115 iz 1960-ih. I danas više od polovice svih registriranih automobila u Imotskom su Mercedes Benz.

Foto: Youtube-screenshoot

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.