ŽIVOT I UMJETNOST

Ergela Vučijak ponovo prodaje višak konja

Ljubiteljima čistokrvnih konja ponuđeno putem prve ovogodišnje licitacije 22 grla rase lipicaner sa prosječnom cijenom od oko 1.700 KM

Ergela Vučijak ponovo prodaje višak konja

Prnjavorska ergela “Vučijak” zbog viška životinja u štalama ljubiteljima čistokrvnih konja ponudila je putem prve ovogodišnje licitacije 22 grla rase lipicaner sa prosječnom cijenom od oko 1.700 maraka.
U javnom pozivu za prodaju konja koji je objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da je riječ o grlima starim od nekoliko mjeseci do deset godina. Najjeftinija su ždrebad rođena ove godine. Njihova cijena je 1.000 maraka, dok je za najskuplje grlo potrebno izdvojiti 2.300 KM, a riječ je o konju starom četiri godine. Javna licitacija biće održana 4. avgusta na ergeli, a svi zainteresovani do tada konje mogu pogledati svaki radni dan od 10 do 14 časova.

Pravo učešća na javnoj licitaciji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate kotizaciju na račun ergele u iznosu od 100 maraka. Kotizacije za učešće biće najpovoljnijim ponuđačima uračunata u izlicitiranu cijenu, dok će ostalim učesnicima novac biti vraćen.

Konji koji ne budu prodati u avgustu na doboš će ponovo 6. oktobra i 1. decembra ove godine.

Viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju u ergeli “Vučijak” Slađana Preradović navodi za “Glas” da na ergeli trenutno ima oko 120 životinja, dok je kapacitet u postojećim objektima 90 grla.

- Oglas za prodaju konja smo imali tokom proljeća, ali nismo uspjeli da prodamo nijedno grlo pa smo sada sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sačinili novi spisak prekobrojnih grla i raspisali licitaciju. Riječ je uglavnom o mlađim životinjama koje su u dobroj kondiciji, a kojih imamo više od optimalnog broja i u rodovima i linijama te ih zbog toga i prodajemo - pojasnila je Preradovićeva.

Ona je istakla da su ponuđene cijene najniže moguće, a na taj korak su se odlučili da bi privukli što više zainteresovanih.

- Ponuđenim cijenama smo pokrili osnovne knjigovodstvene vrijednosti, odnosno iznose koji moraju biti ispoštovani i nadamo se da će nam to biti odskočna daska u prodaji. Zainteresovanih ima, već su neki ljudi zvali i raspitivali se, tako da očekujemo da prodamo bar dio ponuđenih grla. Ranijih godina kupci su uglavnom bili privatni uzgajivači i škole jahanja - naglasila je Preradovićeva.

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru, jedna je od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili i gladni. Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela “Vučijak”, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.

Slađana Preradović kaže da se na ergeli ubrzano pripremaju za zvaničnu sjednicu LIF-e, Međunarodne federacije uzgajivača konja, a na kojoj bi početkom oktobra trebalo da dobiju status članice.

- Do sada smo bili samo posmatrači, ali smo ispunili sve uslove i čekamo to odobrenje. Time bismo dobili međunarodno priznanje da su naše životinje verifikovane i poznate svima u svijetu. Trenutno imamo šest priznatih linija pastuva i 15 rodova kobila, što je za jednu ergelu veliki genetički potencijal - kazala je Preradovićeva.

Foto: Ergela Vučijak

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.