ŽIVOT I UMJETNOST

Webhelp približava bh. građanima njemački jezik

Webhelp približava bh. građanima njemački jezik

Dan njemačkog jezika obilježen je u prostorijama Webhelp-a uz njemačku muziku, hranu, priče o kulturi i historiji i interaktivne nagradne igre. Događaj je održan sa ciljem da zainteresuje građane za njemački jezik i kulturu.

Predstavnici kompanije Webhelp, svjetskog lidera u pružanju rješenja iz oblasti korisničke podrške, podsjećaju da je njemački maternji jezik za oko 100 miliona ljudi, a da ga više od 15 miliona uči kao drugi jezik.

-Veza koja postoji između bosanskog i njemačkog jezika nastajala je godinama i posljedica je brojnih faktora. Iako njemački i bosanski spadaju u različite jezičke grupe, povezanost dva jezika je velika. Bosanski jezik je usvojio brojne germanizme, na koje više ne obraćamo pažnju i koristimo ih kao dio svakodnevnog govora. U bosanskohercegovačkim osnovnim školama njemački je drugi najzastupljeniji strani jezik i nalazi se odmah iza engleskog, objašnjava Oliver Derler, CEO Webhelp Balkan.

Webhelp je ovaj događaj održao sa ciljem da sugrađanima približi njemački jezik, ali i da skrene pažnju na mogućnost za zaposlenje koje pruža poznavanje stranog jezika: - Bosna i Hercegovina ima razvijeno tržište i kvalitetne ljude, zbog čega se inostrane kompanije lako odlučuju da otvore svoja predstavništva. Tako je i Webhelp u razvojnu strategiju uključio Sarajevo i otvorio vrata svim poznavaocima njemačkog, ističe Derler.

Dan njemačkog jezika obilježava se od 2001. godine sa ciljem da promoviše njemački jezik i kulturu širom svijeta i da zainteresuje što veći broj ljudi da nauče ovaj jezik.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
1.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.