ŽIVOT I UMJETNOST

Hrvatska: Izvolite dostaviti račune od Bookinga!

Osim postojećeg paušala, izjamljivači moraju platiti porez na proviziju za smještaj koju naplaćuju vanjske aplikacije

Hrvatska: Izvolite dostaviti račune od Bookinga!

Turistička sezona u Hrvatskoj se bliži kraju, a neki iznajmljivači dobili su pismo od Porezne uprave. Kako je za Dalmaciju danas kazala jedna čitateljica poreznici od nje traže da dostavi PDV, PDV-S i račune od Bookinga. Ako ne dostavi traženo, Porezna će visinu porezne osnovice utvrditi procjenom u skladu sa članom 92. Općeg poreznog zakona. Naime, osim postojećeg paušala, potrebno je i platiti porez na proviziju za smještaj koje naplaćuju vanjske aplikacije, naprimjer Booking. Riječ je praktički o novom nametu.

Ovaj porez na proviziju vanjskih aplikacija nije nov, ali je njegovo naplaćivanje bilo neregulirano. Zbog toga se za dobar dio ljudi zapravo radi o novom porezu.
- Svaki građanin/iznajmljivač koji ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova dužan je prijaviti Poreznoj upravi obavljanje turističke djelatnosti te odabrati način oporezivanja, paušalno oporezivanje ili oporezivanje na osnovu poslovnih knjiga. Na prijavljeni ostvareni dohodak obvezan je platiti porez na dohodak i prirez porezu na dohodak na način kako je to utvrđeno poreznim propisima, kažu iz Porezne uprave u Hrvatskoj.

Kako objašnjavaju, godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta odnosno broja smještajnih jedinica u kampu i/ili kamp-odmorištu odnosno broja smještajnih jedinica u objektu za robinzonski smještaj te visine paušalnog poreza po krevetu određenu odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, pri čemu iznos paušalnog poreza ne može iznositi manje od 19,91 eura, a niti više od 199,08 eura.

To je od ranije poznata obaveza iznajmljivača.

Također, iz Porezne naglašavaju i provođenje obaveze plaćanja PDV-a na posredničke usluge turističkih posrednika koji nemaju sjedište u zemlji u kojoj se nalazi smještaj za koji posreduju.
Odnosno, za uslugu posredovanja platforme sa sjedištem izvan Hrvatske PDV je dužan obračunati i uplatiti korisnik te usluge u Hrvatskoj. Ukratko, iznajmljivač je dužan Poreznoj platiti PDV na proviziju naprimjer Bookinga.

PDV identifikacijski broj trebaju imati građani iznajmljivači koji primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih država članica Evropske unije. Ako građani iznajmljivači primaju usluge isključivo od poreznih obveznika iz trećih zemalja koje nisu države članice Evropske unije ne trebaju imati PDV identifikacijski broj, piše Dalmacija danas.

S obzirom da se određeni broj PDV obveznika ne drže ove obaveze, Porezna je na zadatku 'češljanja'. Potvrdili su da su analizom podataka uočene neke nelogičnosti.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.