ŽIVOT I UMJETNOST

Obavezno označavanje porijekla mesa na računima

Obavezno označavanje porijekla mesa na računima

Trgovci u Sloveniji od danas, 1. novembra,  moraju svježe meso slovenskog podrijela na računu označavati oznakom SI.
Uvođenjem masnih bilanci, kako se mjera naziva, trebalo bi spriječiti lažno označavanje slovenskog porijekla mesa. Ta je mjera bila i jedan od štrajkačkih zahtjeva poljoprivrednih organizacija.
  
Uvođenje mjere uslijedilo je nakon dugogodišnjih upozorenja da dio mesa koje se u Sloveniji prodaje kao meso slovenskog porijekla zapravo dolazi iz inozemstva. Kontrola praćenja količina mesa koje nije prepakirano prema porijetlu trebala bi onemogućiti kontroverznu praksu.

Prema pojašnjenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane, nedavno usvojeni pravilnik propisuje da trgovci goveđim, svinjskim, ovčjim, kozjim i mesom peradi, koje je za prodaju usluženo i slovenskog je podrijekla, moraju osigurati da informacije s kojima je jamstvo sljedivosti mesa  slovenskog porijekla navedeno na maloprodajnom računu.

- Ovim se važeći propisi nadograđuju na način da osiguravaju nedvosmislenu povezanost naljepnice na maloprodajnom računu s naljepnicama na prodajnom mjestu. Time se ujedno potrošaču nedvojbeno pokazuje njegov izbor na prodajnom mjestu,  istaknule su poljoprivredne organizacije prilikom usvajanja sporazuma o uredbi u septembruu.

Slovensko porijeklo znači da je zemlja rođenja, uzgoja i klanja, a u slučaju govedine i rezanja, Slovenija.

Poljoprivredne organizacije također rade na uspostavi informacijskog sistema koji bi omogućio praćenje protoka mase podrijekla mesa u stvarnom vremenu. Time bi se povezale i nadogradile postojeće baze podataka te omogućilo kontrolnim službama da u realnom vremenu utvrđuju standardizirana odstupanja od kvantitativnog tijeka vrsta mesa prema podrijetlu ili podrijeklu.

Foto: Pexels

Štampa
Kategorije: ŽIVOT I UMJETNOST
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.