ŽIVOT I UMJETNOST

Otvoren Astronomski opservatorij Vema Visoko

Otvoren Astronomski opservatorij Vema Visoko

U centru Visokog u subotu je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u BiH pod nazivom "Astronomska opservatorija Vema Visoko". Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konsultantski tim eksperata iz Astronomskog društva (AD) Orion.

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronome i astronomkinje u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

- Prvi ćemo put moći kroz veliki teleskop sa opservatorije da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, mi smo već imali razgovore sa vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što nisu dosad imali, razgovarali smo i o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu, navela je Subašić-Kopić za Fenu.

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, programi namijenjeni za grupne posjete građana, škola, a zatim organizovano posmatranje na primjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostale događaje koji se inače prate sa ulica.

- Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, a i mi jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo interesantnih sadržaja, dodala je Subašić-Kopić.

Astronomski opservatorij nalazi se u zgradi nekadašnje robne kuće Vema koja je postala dom impozantnog objekta u kojem se nalaze i hotel sa 140 ležaja, spa centar, teretana, brojne trgovine, alpinistička umjetna stijena i drugi sadržaji.

Investitor je Osman Suša (Suša commerce d.o.o)koji je još od početka izgradnje objekta imao ideju da se na terasi objekta postavi kupola sa teleskopom.


 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.