ŽIVOT I UMJETNOST

Restoran Sophia Loren stiže u region, ima vezu sa brendovima...

Restoran Sophia Loren stiže u region, ima vezu sa brendovima...

Franšiza britanskog kuhara Jamie Oliver-a “Jamie’s Italian” trebalo bi da se uskoro otvori u Beogradu, a u region stiže još jedan lanac restorana koji će ponuditi italijanske špecije. U Hrvatskoj na proljeće 2025. trebalo bi da počne s radom restoran pod imenom čuvene glumice, ljepotice i uspješne u poslovnim vodama dame – Sofije Loren (Sophia Loren) .   

-Najvjerovatnije u centru Splita, u trećem mjesecu, rekao je hrvatskim novinarima vlasnik lanca restorana Gianluigi Cimmino, na nedavno održanom sajmu turizma u Napulju.

Tačna lokacija još nije precizirana, možda bude i u nekom od poznatih splitskih hotela, čime bi ova zemlja regiona postala prva inostrana lokacija gde će raditi restorani s tradicionalnim italijanskim specijalitetima.

Poslovna saradnja osakarovke i prvog čovjeka dva u regionu popularna modna brenda Carpisa i Yammamai počela je s proljeća 2021. Osnovali su kompaniju Dream Food i prvi restoran otvorili u Firenci .

Potom još tri u Rimu, Bariju i Milanu.

Zašto je izabrana baš Hrvatsku, Cimmino koji je i počasni konzul Hrvatske u Italiji u Napulju ,naveo je više razloga. Kako su prenijeli tamošnji mediji zbog etablirane i jake turističke pozicije, velikog broja turista koji dolaze iz Italije u Hrvatsku , ali i gostiju koji pamte glumicu i njene role u  kultnim filmovima iz sredine 20.vijeka.

Glumica je rođena 1934. godine, ostvarila je brojne legendarne role u filmskoj industriji. Oskara je osvojila 1962. godine i to kao prva glumica kojoj engleski nije maternji jezik u kategoriji najbolje glavne ženske role; brojne druge nagrade; objavila je i kuhare s italijanskim receptima nakon prestanka intenzivnog bavljenja glumom.

Foto: sophialorenrestaurant

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.