EKONOMIJA

Najbolji potez u turizmu za sezonu Zima 2023/2024: Cijene odredile pobjednike

Najbolji potez u turizmu za sezonu Zima 2023/2024: Cijene odredile pobjednike

Sportsko rekreacioni centri Ajdinovići, Vlašić i Ravna planina, po ocjeni portala Indikator.ba napravili su najbolje poslovne poteze u turizmu u sezoni Zima 2023/2024. Ajdinovići su koncipirali povoljan i atraktivan aranžman za penzionere po cijenama koje su 60 posto niže od uobičajenih. Uz to besplatno su iznajmljivali skije i sanke a djeca do 15 godina nisu plaćala usluge ski lifta.
Vlašić je ozbiljnim pripremama sezone, tradicionalnim programom Šankanje i izvanrednom atmosferom dočeka Nove 2024.godine napravio značajan iskorak u organizacijskom i programskom smislu gradeći imidž bosanskog skijališta koje ima dušu.
Za razliku od svih drugih ski centara u Bosni i Hercegovini, koji su za ovu zimsku serzonu povećali cijene vertikalnog transporta, SRC Ravna planina je zamrzao prošlogodišnje cijene i dnevnu kartu prodavao po 30 KM. Uz to posjetiocima je na izbor ponudio tridesetak vrsta karata od onih za jednu vožnju do polusezonskih,  sezonskih i personalizovanih.
Klimatske promjene ove zime zbog smanjenja sniježnih padavina nisu bile povoljne za klasični zimski turizam, na što hotelijeri i turističke agencije nisu računali pa se za ovakvo vremensko iznenađenje nisu ni pripremile. To je i razlog da je lista potencijalnih dobitnika priznanja portala Indikator.ba za najbolji potez u turizmu za sezonu Zima 2023/2024 bila oskudna. Na njoj su se naravno našli i naši najveći zimski centri Jahorina, Igman, Bjelašnica, Kupres...ali se tamo praktično nije dogodilo ništa značajnije od onoga što su napravila spomenuta tri sportsko rekreativna centra.
Indikator.ba priprema svečanost na kojoj će dobitnicima uručiti priznanja za najbolji potez u zimskom turizmu. Tom prilikom pokrenut ćemo i raspravu o tome kako se pripremiti za iduću zimu sa malo ili nikako snijega. Biće to naš odgovor na klimatske promjene koje su ozbiljno zaprijetile klasičnom zimskom turizmu u Bosni i Hercegovini jer su sva njena planinska skijališta locirana na nadmorskoj visini nižoj od 2000 metara.
Izbor najboljeg poteza u zimskom turizmu dio je projekta portala Indikator.ba koji svake godine bira najbolje poslovne poteze u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta i posebno u finansijskom sektoru te turizmu za sezone ljeto i zima. Partnet projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, a realizuje se uz podršku kompanije drogerie markt dm u BiH, Mikrokreditne fondacije Partner i BH Radija 1.
Pripremio: Hajdar Arifagić 
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.