EKONOMIJA

Indikator.ba za Okruglim stolom: Turizam je prava priča

Indikator.ba za Okruglim stolom: Turizam je prava priča

Projekat izbora najboljeg poteza u turizmu koji realizuje portal Indikator.ba predstavljen je na Okruglom stolu o budućnosti turizma održanom ove sedmice u Malom Lošinju (Hrvatska). Fokus je bio na održivom i znanstvenom turizmu ali i aktuelnim trendovima u ovoj djelatnosti. Učestvujući u raspravi Hajdar Arifagić saradnik ovog portala i koordinator tog projekta konstatovao je da porast broja gostiju koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu ali i zemlje okruženja nagovještava novi turistički bum i da je to prava priča koju treba govoriti i širiti. 
- Naša iskustva pokazuju da dobitnici priznanja u okviru ovog projekta stabilno posluju i nastavljaju tražiti nove načine kako da zadovolje goste i odole brojnim izazovima - kazao je Arifagić.
Jedan od izazova svakako su klimatske promjene koje su zbog nedostatka snijega u zimskom periodu u crno zavile neke hotelijere u bosanskohercegovačkim zimskim turističkim centrima.
Najavljujući izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu ljeto 2024.godine istakao je da će kriteriji na osnovu kojih se dodjeljuju priznanja ovog portala biti dopounjeni i traženjem odgovora na pitanje da li su i na koji način hotelijeri, vlasnici restorana, turističke agencije i drugi akteri u turističkoj privredi uvažavali principe održivog razvoja, kako su reagovali na vremenske nepogode i da li su bezbjednost gostiju u vezi s tim podigli na veći nivo. Iz tog razloga za turistička mjesta je od velike važnosti da imaju adekvatno organizovanu zdravstvenu zaštitu gostiju jer je zdravlje i prije panedmije korone, a posebno nakon nje bilo i ostalo ključniu uslov bezbrižnog ljetovanja. 
Okrugli sto organizovan je u okviru znanstveno-kulturne manifestacije "Lošinjski dani bioetike", a u raspravi su između ostalih učestvovali Gari Cappeli i dr. Anto Čović, raniji ministri u Vladi Republike Hrvatske za turizam i znanost, Dalibor Cvitković iz Turističke zajednice Malog Lošinja, dr. Silvana Pavlinović, sa Studija hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj i dr. Iva Rančić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.