Cijena akcija Telekoma Srpske u padu, državni PREF smanjio učešće

Odluka kompanije da ne isplati dividende smanjila interes akcionara za nju pa su neki odlučili prodati dio akcija

Cijena akcija Telekoma Srpske u padu, državni PREF smanjio učešće

Odluka Telekoma Srpske, odnosno M.tela, iz maja ove godine da ne isplati dividende uticala je na značajan pad cijene akcija ove kompanije na  Banjalučkoj berzi ali i smanjila interes akcionara za nju pa su neki odlučili prodati dio akcija, izvještava Indikator.ba.

Akcije su proteklu sedmicu  završile na kursu od 1,18 KM,, što je  jedna od najnižih cijena u dužem periodu.

Prije odluke o ukraćivanju dividende akcionarima akcije Telekoma imale  su cijenu od 1,63 KM a komapnija tržišnu kapitalizaciju veću od 800 miliona KM. Od kraja maja akcije su u padu, a tržišna  kapitalizacija pala je za više od 220 miliona KM, na 579,8 miliona KM, koliko je iznosila u petak.

Sve  ovo  događa se iako je kompanija na polugodištu imala rast prihoda od 3,5 posto na 231,8 mil KM, i povećanje dobiti za 2,3 posto na 40,6 mil KM.

Drugi najveći akcionar Telekoma Srpske državni Fond PREF RS unekoliko je smanjio procentualno učešće u Telekomu Srpske, usmjerivši novac u neke druge investicione prilike u sklopu svoje invesitione politike.

Fond PREF imao je na  kraju prošle godine udio u Telekomu Srpske 8,61 posto, da bi taj procenat pao na 8,51 posto na polugugodištu, a nakon novog smanjenja  trenutno iznosi 8.39 posto.

Treba  reći da  je Fondu PREF udio u  Telekomu Srpske  "zlatni rudnik" za  ostvarivanje njegove  dividende. Dovoljan je samo podatak  da u portfelju akcija PREF-a akcije  Telekoma Srpske imaju najveći udio od 17,52 posto.

Podsjećamo da je Telekom Srpske navikao akcionare na isplatu dividendi jer je gotovo od kraja  2007. od kada je privatiziran pa sve do 2021.godine isplaćivao 100% neto profita u obliku dividende. Ukupno je za tih 14 godina isplaćeno 1,2 milijarde KM. Sa tom darežljivošću prema akcionarima, koja je rijetko zabilježena,  kompanija je prekinula ove godine odlučivši da drugi dio dobiti od 42,58 miliona KM rasporedi u zadržanu dobit nakon što je unaprijed isplatila 39,68 miliona KM privremene dividende krajem prošle godine. Iz kompanije  su odluku obrazložili namjerom da povećaju kapacitete za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije.

Foto: m.tel

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.2
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

POLITIKA I DRUŠTVO

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, ponedjeljak, 06. maj 2024.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje

Sve sorte kafe na berzi su jako poskupjele, tako da je neupitno da će cijene biti veće

Borivoje Simić, petak, 26. april 2024.

Google-ovi automobili stigli u BiH

Uskoro ćemo mnoge bh gradove moći vidjeti na Google street view

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.