Negativan sentiment na Sarajevskoj berzi na početku 2024.

Mršava "žetva" dividendi i loši finansijski pokazatelji nekih od ključnih kompanija utiču na indekse

Negativan sentiment na Sarajevskoj berzi na početku 2024.

Na Sarajevskoj berzi prevladava negativni sentiment na početku 2024. godine i svi glavni berzanski indeksi bilježe pad vrijednosti, izvještava Indikator.ba.

Investitori su u očekivanju finansijskih izvještaja kompanija za  2023. godinu čija bi objava trebalo uskoro da počne. Ipak, neka saznanja i informacije objavljene u javnosti govore da će neke od ključnih  kompanija poslovati negativno, primjerice one u energetskom i farmaceutskom sektoru, a što se negativno održava na cijene dionica i indekse.

Indeks investicionih fonsova izgubio je na vrijednosti u ovoj godini oko 1,9 posto, a što je samo nastavak trenda iz prethodnog perioda. Nesumnjivo da je fondove, između ostalog, pogodila  "mršava"dividendna žetva jer nema prihoda od dividendi glavnih kompanija.

Najveći isplatilac dividende BH Telecom nije odlučio o raspodjeli dobiti za 2022. godinu i uprkos obećanju da će nakon usaglašavanja sa Vladom Federeacije BiH kao većinskim vlasnikom uslijediti prijedlog raspodjele dobiti do kraja 2023.godine do toga nije došlo. Druga značajna kompanija, Bosnalijek, donijela je odluku o isplati dividende, ali objave o njenoj isplati još nema. 

Elitni indeks SASX-10 koji prati kretanje cijena prvih 10 kompanija na tržištu mjereno po tržišnoj kapitalizaciji i frekvenciji trgovanja, "tanji" je na početku godine za 1,8 posto.

I dok se od nekih kompanija očekuju dobri finansijski pokazatelji, primjerice od BH Telecoma, Energoinvesta, Elektroprivrede HZHB koji su na polugodištu imali poboljšanje rezultata, Bosnalijek i Elektroprivreda BiH će prema očekivanjima otići u minus.
Pogotovo se to odnosi  na Elektroprivredu  BiH, za koju se se spekuliše da će imati gubitak veći od 80 miliona KM. Bosnalijek su pogodile kursne razlike pa je u tri kvartala imao gubitak od 11,6 miliona KM.

Jedan od izuzetaka u negativnom trendu SASX-10 indeksa je ASA Banka koja bilježi rast vrijednosti dionica. U  2024.godinu je ušla sa cijenom od 101,00 KM, a 26.januara imala je cijenu od 106,00 KM, što predstavlja rast od oko 5 posto. Na talasu dobrih rezultata u cijelom bankarskom sektoru i ASA Banka je imala dobru izvedbu, što je vidljivo iz rezultata za period januar-septembar 2023.godine kada je dobit iznosila 37,1 milion KM.

Nešto manji pad od navedena dva indeksa imao je SASX-30, oko 1,3 posto. Ovaj indeks omogućava ocjenu generalnog kretanja na najlikvidnijem dijelu slobodnog tržišta Sarajevske berze i obuhvata 30 kompanija.

Njegov pad takođe odražava sliku preovlađujućeg negativnog sentimenta na početku godine.

Treba reći da su sve ključne finansijske institucije smanjile procjene ekonomskog rasta BiH za  2024. godinu, mada se očekuje da će on biti nešto veći nego 2023. godine. Posebno se očekuje da će prvi dio godine biti izazovan, usljed usporavanja ili čak recesije nekih od zemalja glavnih trgovinskih partnera BiH.

Foto: Pexels, Grafika SASE

(Prilikom preuzimanja dijelova teksta ili teksta u cjelini obavezno navođenje izvora uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://indikator.ba/)

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
3.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.

EKONOMIJA

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Prethodni Slijedeća

KOMENTARI I ANALIZE

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.

Prethodni Slijedeća
Prethodni Slijedeća

ŽIVOT I UMJETNOST

Borivoje Simić, nedjelja, 21. april 2024.

Otvoren prvi ekskluzivni Maserati salon u regionu

Salon luksuznog talijanskog brenda ujedno predstavlja završetak prve faze projekta najvećeg "zelenog salona automobila“ u regionu

Borivoje Simić, petak, 19. april 2024.

Bosna i Hercegovina dobila prve Euro Velo inspektore

Licence za certifikovanje Euro Velo ruta poslužiće za razvoj Savske rute i državnih biciklističkih ruta u BiH

Borivoje Simić, četvrtak, 18. april 2024.

Luksuzni riječni kruzer sa 100 putnika uplovio u Luku Brčko

Sinoć je u brčansku “Luku“  uplovio kruzer "Victor Hugo", prvi ove godine

Borivoje Simić, petak, 16. februar 2024.

Urednik portala Indikator.ba pobijedio na regionalnom književnom konkursu

Borivoje Simić odnio je prvu nagradu na konkursu časopisa "Avlija" iz Rožaja za priču "Neprodate novine"

Nema sadržaja

Došlo je do greške prilikom učitavanja sadržaja.