KOMENTARI I ANALIZE

Prodaja tornjeva "napuhala" dobit banjalučkog m:tela

Sada znamo koliko je banjalučki telekom zaradio od prodaje antenskih stubova

Prodaja tornjeva "napuhala" dobit banjalučkog m:tela

Dugoiščekivani finansijski izvještaj banjalučkog m.tela nakon nedavne rasprave o neisplaćenoj dividendi pokazao je visok rast dobiti pod uticajem prodaje tornjeva, ali nije impresionirao.

Banjalučki m:tel je od prodaje antenskih stubova zaradio 274,1 miliona KM, što je bilo presudno da dobit grupacije za 2023. godinu dosegne nevjerovatnih 354,5 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

U odnosu na dobit ostvarenu u 2022, profitabilnost je više nego učetvorostručena. 

No, ukoliko se poslovanje grupacije sagleda na realnoj osnovi, onda dolazimo do drugačije percepcije. Ako se oduzme učinak prodaje tornjeva vidljivo je da je dobit ostvarena na nivou od 80,4 miliona KM, te je za oko 4,6 miliona KM manja nego godinu ranije. 
Ukupni prihodi pod uticjem prodaje infrastrukture narasli su za impresivnih 58,9 posto na 856,6 miliona KM.
No, posmatrajući samo poslovne prihode, ostvareni rast bio je 3,8 posto dostigavši ukupnu vrijednost od 548,6 mil KM (538,9 mil KM u 2022.). Učinak ovog rasta zasjenjuju povećani ukupni rashodi koji su porasli za 4,6 posto na ukupno 464,0 miliona KM.

Brojke pokazuju da je jednokratni efekat prodaje infrastukture samo prividno poboljšao poslovne performanse kompanije, kao i da ne korenspondira sa izjavama koje smo mogli čuti od rukovodstva nakon uzdržavanja od isplate drugog dijela dividende u prošloj godini da kompanija ide u pravcu jačanja poslovnih rezultata i dobiti za akcionare.

Naravno, efekat velike  transakcije realizovane pred kraj prošle godine može biti pozitivan u narednim godinama, ali će puno toga ovisiti od toga kako će se ostvarena prošlogodišnja rekordna dobit raspodijeliti.  Nedavno usvojena dividendna politika garantuje akcionarima najmanje 50 posto neto dobiti.

No, prije bilo kakve rasprave o tome treba imati u vidu da je prodaja infrastukture o kojoj u stručnoj javnosti u Europi inače postoje podijeljena mišljenja, bila u funkciji smanjenja duga matične grupacije Telekom Srbija. Kao glavni akcionar Telekom Srbija će odlučivati o načinu upotrebe dobiti, pa i o tome da li će ona i u kojoj mjeri biti u funkciji rasta i koliko će u  krajnjem akcionari na nju moći računati u obliku isplate dividende.

Investitori na Banjalučkoj berzi pozitivno su reagovali na izvještaj, pa su akcije Telekoma Srpske ostvarile rast od 1,64 posto na 1,24 KM.

Podsjećamo da je Telekom Srbija prodao ukupno 1.827 antenskih stubova, od kojih se 725 nalazi u Bosni i Hercegovini, britanskoj firmi Actis GP LLP.  Prodaja je obavljena putem za te svrhe osnovane podružnice Sky Towers Infrastructure.

Foto:m:tel

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.