KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mađarski telekom 4iG ulazi na makedonsko tržište

Mađarska kompanija otvorila podružnicu u Skoplju pod nazivom One Macedonia Telecommunications

Mađarski telekom 4iG ulazi na makedonsko tržište

Mađarska telekom-kompanija 4iG, koja je nakon smjene vlasti u Sjevernoj Makedoniji izrazila želju da postane operater u zemlji, otvorila je firmu u Skoplju pod nazivom "One Macedonia Telecommunications", objavili su makedonski mediji.

Kompanija je registrirana na adresi advokatske kancelarije "Mihajloski i Popovska“, čiji je osnovač advokat Aleksandar Mihajloski, poznat kao član vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Ovaa vijest, preko soopštenja za medije, potvrđena je i od kompanije.

- Nakon nekoliko uspješnih akvizicija u Albaniji i Crnoj Gori, Grupacija 4iG počela je s pripremama za ulazak na tržište u Sjevernoj Makedoniji osnivanjem podružnice ‘One Macedonia Telecommunications’. Nova tvrtka je osnovana od ‘Antena Mađarska’, dio ‘4iG’, pod kojim je telekomunikacijski portfelj infokomunikacijske grupacije u Mađarskoj i na zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.
Grupa "4iG" ima za cilj što skoriji ulazak na tržište telekomunikacija u Sjevernoj Makedoniji.

"Završetkom procesa registracije tvrtke, Tamas Tabori, koji je zamjenik izvršnog direktora odgovoran za strategiju telekomunikacija u mađarskoj matičnoj kompaniji, imenovan je budućim izvršnim direktorom 'One Macedonia Telecommunications'."

Iz kompanije poručuju kako su predani ulasku na makedonsko telekomunikacijsko tržište s istom predanošću i inovacijama koje su donijeli u Albaniju i Crnu Goru.

"Osnivanje 'One Macedonia Telecommunications' je naš prvi značajan i opipljiv korak ka tome da postanemo glavni pružatelj telekomunikacijskih usluga u Sjevernoj Makedoniji", kaže Tabori.
U julu  je potpredsjednik vlade i ministar prometa Aleksandar Nikoloski najavio mogući ulazak trećeg mobilnog operatera u zemlju. Kao razlog uvođenja trećeg operatora naveo je cijene usluga mobilne, kabelske televizije i interneta koje su, kako je rekao, u zemlji više nego u većini europskih zemalja.

Početkom septembra premijer Hristijan Mickoski, obrazlažući potpisivanje memoranduma o saradnji između Vlade i telekomunikacijskog operatera 4iG, rekao je da će se  uskoro raspisati natječaj za novog trećeg mobilnog operatera.

Grupa 4iG trenutno ima 28 podružnica u 4 zemlje i zapošljava više od 8000 ljudi.

Foto:4iG

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.