KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Važna prekretnica na projektu izgradnje VE Poklečani

Federalno ministarstvo okoliša i turizma utvrdilo da nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja na okoliš

Važna prekretnica na projektu izgradnje VE Poklečani

Projekat izgradnje Vjetroelektrane "Poklečani" u općini Posušje instalirane snage 132 MW, a koji realizira Elektroprivreda HZHB Mostar, dobila je važno zeleno svjetlo, izvještava Indikator.ba

Federalno ministarstvo okoliša i turizma utvrdilo je da nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja na okoliš putem izrade studije uticaja na okoliš za ovu vjetrolektranu. Mostarska elektroprivreda se  Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa zahtjevom za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Vjetroelektranu "Poklečani", a koji je izradila  konsultantska kuća ZGI d.o.o. Mostar, obratila 21. marta 2023. godine.

Ministarstvo u obrazloženju navodi da izrada studije nije potreba jer smatra da uz primjenu postojećih relevantnih propisa iz područja zaštite okoliša, te primjenom naloženih mjera projekat neće imati značajan uticaj na okoliš. 
- Ministarstvo je ocijenilo na osnovu dostavljene dokumentacije i mišljenja nadležnih organa, a prema kriterijima, da planirani projekat neće imati značajan negativan uticaj na okoliš, te zbog toga nije potrebno provoditi postupak procjene uticaj na okoliš, navodi se u nacrtu rješenja koje se daje na uvid javnosti.

U januaru 2023. godine  Elektroprivreda HZ HB i Ecoplan iz Mostara izradili su idejni projekt VE Poklečani.

VE Poklečani bit će smještena u sjevernom dijelu općine Posušje, na planini Štitar i Debelom brdu iznad naselja Poklečani i Rakitno.

Planira se podići 20 vjetroturbina s temeljima jedinične snage do 6,6 MW, promjera rotora 155 m, visine gondole 122,5 m, ukupne instalirane snage 132 MW.  Ukupna površina koncesijskog područja iznosi 14,2 km2
Elektroprivreda HZHB procjenjuje da će izgradnja vjetroelektrane Poklečani trajati najmanje 2 godine. Međutim, vrijeme izgradnje može trajati duže od očekivanog, s obzirom na težinu terena i položaj na planini.

Podsjećamo Vlada Federacije BiH u oktobru 2022. podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjima bude osigurano 150 mil EUR za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani. Riječ je o kreditima do po 75.000.000 eura kod Evropske investicijske banke (EIB) i KfW-a.
JP EP HZHB će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6% te povećati godišnju proizvodnju za oko 20%, a u isto vrijeme reducirati ovisnost o hidrološkim uslovima i cijenama električne energije na tržištu. 

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.