KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Miodrag Kostić najveći dioničar austrijske Addiko banke

Prvi čovjek MK Groupa došao do udjela od 10 posto dionica, a koji se procjenjuje na 25,13 miliona eura

Miodrag Kostić najveći dioničar austrijske Addiko banke

Prvi čovjek MK Group Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, postao je najveći akcionar Addiko Banke AG sa sjedištem u Austriji, koja posluje na šest tržišta jugoistočne Evrope. 

Kako je izvijestio Bloomberg Adria, Kostić je vlasnik 1.947.901 dionice, što predstavlja udio od 9,99 odsto dionica Addiko Bank AG. Vrijednost ovog udjela se procjenjuje na 25,13 miliona eura.

Kostić je ušao u vlasništvo Addiko Banke kupovinom više od 1,1 milion dionica početkom ove godine, a sada sada je najveći dioničar banke od javno dostupnih izlistanih dionica koje čine 79 odsto od ukupnog broja. Kostić ima više dionica od DDM Holding AG, European Bank for Reconstruction, Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

Kako je portal Indikator.ba izvijestio Addiko Bank AG iz Austrije planira da pokrene ponudu za preuziimanje Addiko Bank d.d. Sarajevo. Addiko Bank AG trenutno posjeduje 532.492 dionica, što predstavlja 99,9985 odsto udjela sarajevvske podružnice. Ponuda za preuzimanje odnosit će se na preostalih osam dionica koje su u vlasništvu nekoliko preduzeća.

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.