KOMPANIJE I TRŽIŠTA

ERS istražuje mogućnosti proizvodnje vodika

Kompanija raspisala javni poziv za izradu putokaza razvoja i strategije korištenja proizvodnje vodika

ERS istražuje mogućnosti proizvodnje vodika

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) istražit će  mogućnosti proizvodnje vodika u Republici Srpskoj.

S tim u vezi kompanije je raspisala javni poziv za izradu "Putokaza razvoja i strategije korištenja proizvodnje vodika" za potrebe preduzeća. Procijenjena vrijednost nabavke je 798.000 KM bez PDV-a.

– Putokaz će dati dugoročnu viziju s akcijskim planom korištenja vodika, uključujući razvoj novog gospodarskog lanca temeljenog na vodiku, a kroz proizvodnju vodika, izgradnju prateće infrastrukture, razvoj kadrova , novih tehnologija i proizvodnih pogona za tehnologije temeljene na vodiku, te promovisaanje i razvoj svijesti o korištenju vodika u javnom sektoru i privredi,  - navodi se  dokumentu.

Opći cilj "mape puta" je postizanje održivog razvoja ERS-a u skladu s Europskim zelenim planom i smjernicama EU za provedbu zelene agende za zapadni Balkan, kao i postizanje klimatske neutralnosti putem 2050.

Ključni ekonomski aspekt "mape puta" je prelazak na čistu energiju, dobivenu iz vodika, kroz usklađivanje s regulativom EU u tom području, što će, kako se navodi, povećati konkurentnost ERS-a, kako na regionalnom tako i na tržištu EU.

Forto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.