KOMPANIJE I TRŽIŠTA

VE Vlašić i SE EPHZHB 1 korak bliže gradnji

Investicije dvije državne elektroprivrede proglašene projektima od javnog interesa u FBiH, uskoro eksproprijacija zemljišta

VE Vlašić i SE EPHZHB 1 korak bliže gradnji

Vlada Federacije BiH je dopunila odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, i na listu uvrstila još dva projekta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Riječ je vjetroelektrani VE Vlašić 50 MW i fotonaponskoj elektrani FNE EPHZHB 1 od 150 MW.

U razlozima za donošenje je navedeno da je Projekat VE Vlašić uvršten u Program javnih investicija Federacija BiH, te da se nalazi na listi ključnih budućih projekata i u Okvirnoj energetskoj strategiji Federacije BiH.

Prema podacima iz studije izvodljivosti ova vjetroelektrana imala bi do 18 agregata sa mogućom godišnjom proizvodnjom od 112 do 116 GWh, a ukupna investicija, prema tehničko-investicionoj dokumentaciji, iznosila bi oko 180 mil KM.

Dopunom odluke stvaraju se pretpostavke za pokretanje postupka eksproprijacije radi izgradnje VE Vlašić, a uvrštavanje ovog projekta na listu projekata iz odluke, bio bi pokazatelj da je ovaj projekat od značaja za Vlada Federacije BiH, te i da po ovom osnovu zavrjeđuje da bude na listi projekata za sufinansiranje putem Investicijskoga okvira za Zapadni balkan (WBIF).

VE Vlašić će se graditi na Vlašićkom platou u općini Travnik, katastarska općina Paklarevo, oko 80 km sjeverozapadno od Sarajeva i 6 km sjeverno od Travnika.
Vjetroelektrana će uključivati do 18 vjetroturbina, a imat će instalisanu snagu do 50 MW. Očekivana proizvodnja iznosi oko 115 GWh godišnje. 
Realizaciju projekta sufinansiraće Evropska investiciona banka kreditom u iznosu od 36 mil EUR, s rokom otplate od 20 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.
Realizacija projekta je planirana za 2024. godinu.

Fotonaponska elektrana FNE EPHZHB planira se izgraditi na lokaciji Privredno-poslovna zona Hodovo u Stocu.  Vrijednost investicije se procjenjuje na 180 mil KM, snage priključenja  je 150 MW, a planirana godišnja proizvodnjom električne energije od 263 GWh..

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.