KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Rafineriju nafte u Brodu preuzima Azerbejdžan?

Finalizacija ovog posla trebala bi da se desi u Moskvi u koju Dodik, prema sopstvenoj najavi, putuje krajem oktobra ove godine

Rafineriju nafte u Brodu preuzima Azerbejdžan?

Rafineriju nafte u Brodu, koja je sada u vlasništvu Rusije, trebalo bi da preuzme Azerbejdžan,piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu  pozivajući se na neimenovane izvore iz diplomatskih krugova.

Finalizacija ovog posla trebala bi da se desi u Moskvi u koju Dodik, prema sopstvenoj najavi, putuje krajem oktobra ove godine, piše Vasković.
Takav rasplet događaja dao se naslutiti i iz izjave Milorada Dodika, tokom njegove posjete Budimpešti, 20.08.2023. godine, gdje se sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Dodik je tada rekao da je “Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj”
Prije toga, Dodik je, istim povodom, putovao u Azerbejdžan u maju ove godine kada se sreo sa tamošnjim premijerom Alijem Asadovim.

Rusija, zbog sankcija EU toj državi čiji je razlog agresija na Ukrajinu, ne može više da isporučuje naftu u BiH, ali bi to mogla, dijelom, preko Azerbejdžana.

Drugi bitan razlog ove “ekonomske akcije” jeste prodaja proizvodnje bitumena kojeg proizvodi Rafinerija Brod. Zalihe tog proizvoda koje su bile u Rafineriji su rasprodane, a velika je potražnja za njim, posebno iz Albanije. 

U istom “paketu” je i prodaja lanca benzinskih pumpi “Nestro petrol”, koje su, takođe, u vlasništvu Rusije, ali njih ne bi trebao preuzeti Azerbejdžan, već mađarska firma MOL, navodi Vasković.

Foto: Optima grupa

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
3.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.