KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Fincijeva MKF MELAHA ostala bez dozvole za rad

Ostatak imovine Fondacije će se nakon izmirenja obaveza rasporediti na drugu mikrokreditnu organizaciju

Fincijeva MKF MELAHA ostala bez dozvole za rad

Mikrokreditna fondacija "MELAHA" Sarajevo,  čiji je direktor Jakob Finci, ostala je bez dozvole za rad,  te će biti likvidirana, izvještava Indikator.ba.

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita MKF "MELAHA" Sarajevo donijela 31.oktobra 2023. godine.
Odlukom Upravnog odbora MKF MELAHA od 27. oktobra ostatak imovine Fondacije će se nakon izmirenja obaveza rasporediti na drugu mikrokreditnu organizaciju - LOK MKF.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBIH za prvo polugodište ove godine MKF Melaha nije imala kreditne plasmane, a poslovala je s gubitkom od 32.000 KM. Ova fondacija imala je najmanju aktivu među mikrokreditnim organiazcijama, svega 151 hiljadu KM.

Mikrokreditna fondacija MELAHA dobila je dozvolu za rad 2007.godine.

Na kraju polugodišta ove godine Fondacija je imala četiri zaposlenika.

IzAgencije  za bankarstvo FBiH već neko vrijeme upozoravaju da postoje mikrokreditne organizacije koje su manje kapitalizirane i/ili imaju materijalno značajan iznos otpisanih mikrokredita te im je sugerisano da trebaju uspostaviti i realizirati jasna i konsistentna strateška opredjeljenja u pogledu održivosti poslovanja, mogućeg iznalaženja prihvatljivih partnera za konsolidaciju, kako bi se optimizirali resursi, očuvala donirana sredstva, osigurala podrška stranih kreditora, te obezbijedila održivost radnih mjesta.

Foto:Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.