KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Saznajemo: ASA Central Osiguranje ušlo u vlasništvo Novotela

Kompanije ASA Central Osiguranje Sarajevo i Tehnoservis d.o.o. Donja Mahala ušle u vlasničku sturkturu najmlađeg telekoma

Saznajemo: ASA Central Osiguranje ušlo u vlasništvo Novotela

Kompanije ASA Central Osiguranje Sarajevo i Tehnoservis d.o.o. Donja Mahala ušle su u vlasničku sturkturu najmlađeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini Novotel, saznaje Indikator.ba.

Ova dva društva stekla su po 10 posto vlasništva u kompaniji Novotel d.o.o. Sarajevo, pa sada ovaj pružalac usluga mobilne telefonije ukupno ima četiri vlasnika.

Osnivač Novotela Ivan Kožul ostao je većinski vlasnik kompanije. Njegova tvrtka Pro Futuro d.o.o. Mostar ima sada 77 posto vlasničkog udjela u Novotelu, dok sam Kožul ima udio od 3 posto. Prethodno je tvrtka  Pro Futuro kontrolisala 90 posto a Ivan Kožul 10 posto udjela. 

Inače, upisani kapital Novotela iznosi 30.000 KM.

ASA Central Osiguranje Sarajevo vodeći je osiguravatelj u Bosni i Hercegovini u vlasništvu ASA Grupacije. Drugi novi suvlasnik Tehnoservis d.o.o. Donja Mahala je mala firma u vlasništvu Marka Maskaljevića koja se bavi tehničkim ispitivanjem i analizom, a  djeluje na području regije Orašje. Prošle godine je imala prihod od 732,9 hiljada KM.

Novotel je u 2022. godini imao tržišno učešće u mobilnoj telefoniji na tržištu Bosne i Hercegovine od 0,27 posto, mjereno po broju korisnika.

Novotel je najmlađi telekom operater u Bosni i Hercegovini,  počeo je s radom u oktobru 2021. godine, a poslovanje je zasnovao na infrastrukturi m:tela koju je zakupio.

Foto:Novotel

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.